Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Aktuális cikk

A forgatókönyv: a hollywoodi stúdióvilág elevenedik meg vígjáték formájában az Urániában

Szerző   /  2017-12-04  

A forgatókönyv címmel vígjáték készült az Elfújta a szél című film keletkezéséről; a Fórum Színház és a Művészetek Háza Gödöllő produkciójának díszbemutatóját december 6-án tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Ron Hutchinson A forgatókönyv (Moonlight and Magnolias) című darabját Magyarországon először láthatja a közönség. A vígjátékot Galambos Attila fordításában, Szente Vajk rendezésében tűzik műsorra. Az előadásban Szerednyei Béla, Magyar Attila, Csonka András és Pleskó Szimonetta szerepel.

A darab 1939-ban játszódik Hollywoodban, ahol éppen az Elfújta a szél című film készül – hangzott el a köztévé egyik műsorában. A filmgyár nagyhatalmú főnöke lefújja a forgatást, kirúgja a forgatókönyvírót és a rendezőt, hogy két új emberrel álljon neki a munkának.

“Bezárkóznak az irodába egy vagon banánnal és földimogyoróval, hiszen néhány napjuk van arra, hogy az eredeti regény alapján felidézzék, eljátsszák a készülő történet alakjait, férfiakat, nőket, csecsemőket és véneket, fehéreket és feketéket. Végül azonban megszületik a forgatókönyv ahhoz a filmhez, amely minden idők egyik legnagyobb dobása lesz” – áll az előadás ismertetőjében.

Németh Kristóf, a Fórum Színház igazgatója elmondta: a darabbeli forgatókönyvírónak úgy kell megírnia a párbeszédeket, hogy nem olvasta az eredeti regényt, ezért a többiek, a producer és a rendező, jelenetről jelenetre eljátsszák neki az Elfújta a szél történetét.

Kiemelte: a vígjáték cselekménye igaz történeten alapul, a történet szereplői valóságos személyek. “Megláthatjuk, hogy milyen egy igazi hollywoodi stúdióvilág” – mondta.

A forgatókönyvírót alakító Magyar Attila elmondta: az előadásban megelevenedik a film is, a darabban vetítő felületet is használnak. Az előadás illik az Uránia Nemzeti Filmszínház miliőjébe – mondta, hozzátéve, hogy a darabban keveredik a humor, a komolyság és a dokumentarizmus.

Németh Kristóf kiemelte: az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz az állandó budapesti játszóhelye a most induló Fórum Színháznak, a produkciót a Művészetek Háza Gödöllővel közösen mutatják be.

Ron Hutchinson: A FORGATÓKÖNYV / MOONLIGHT AND MAGNOLIAS
vígjáték az Elfújta a szél keletkezéséről
fordította: Galambos Attila

Rendező: SZENTE VAJK

Szereposztás:
David O. Selznick, producer: SZEREDNYEY BÉLA
Ben Hecht, forgatókönyvíró: MAGYAR ATTILA
Victor Fleming, rendező: CSONKA ANDRÁS
Miss Poppenghul, titkárnő: PLESKÓ SZIMONETTA

Díszlet és jelmez: KOVÁCS YVETTE ALIDA
Fény és animáció: MADARÁSZ “MADÁR” JÁNOS
Ügyelő: PAKU ÉVA

Bemutató: 2017. december 6.
  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Brian Friel: Pogánytánc – az ír drámaíró darabjának premierje a Nemzeti Színházban, videó

Tovább olvasom →