Loading...
Itt van most:  Home  >  GASZTRONÓMIA  >  Aktuális cikk

A fővárosi Bazilika előtti téren ismét Junibor és Gasztroünnep

Szerző   /  2017-09-30  

Harminchárom fiatal termelő borai kóstolhatók Magyarország csaknem mindegyik borvidékéről az 5. Junibor és Gasztroünnepen péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtti téren.

A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, eredetileg azzal a céllal, hogy negyven év alatti borászokat tömörítsen meghívásos alapon: az új tagok felvételéről a tagok szavaznak minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja – idézi fel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A háromnapos rendezvényen a Junibor összes tagjának borai kóstolhatók lesznek. A Juniborászok között vannak sokadik generációs termelők, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermesztésbe és tapossák ki saját pincéjük útját. Ez nem csak egy egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tetten érhető: a délutáni fogadóórák vendégei egy perc alatt beleolvadhatnak a borászok szakmázásába, és a kóstolást sem kell túl komolyan venni.

Jóllehet, a tételek komolyak: érezhető rajtuk a világlátottság, de a családi tradíció és az elődök tisztelete is – hangsúlyozza a közlemény.

A Junibor és Gasztroünnepen szervezőként vesz részt a Szent István téri – csak a Juniborászok borait kínáló – DiVino Borbár, és számos gasztro kiállító is csatlakozott.

A VinCE Magazin standján péntektől vasárnapig rapid kurzusok nyújtanak új ismereteket azoknak, akik érdeklődnek a borvilág szakmai oldala iránt. A változó tematikájú, harminc perces kurzusokon naponta kétszer vezetik be a vendégeket a borkóstolási alapismeretekbe, egy-egy szőlőfajta vagy bortípus rejtelmeibe Németh-Hehl Szilvia, a CEWI borsuli oktatójának szervezésében.
A rendezvény részletes programja a juniborunnep.hu honlapon érhető el.

  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Nyírségi Disznótoros Fesztivál Böllérversennyel a Sóstói Múzeumfaluban

Tovább olvasom →