Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Aktuális cikk

A hétvégén négyszer tört ki Balin az Agung vulkán – videók

Szerző   /  2017-11-27  

A legmagasabb, négyes szintű riasztást adta ki hétfőn hajnalban az indonéz katasztrófavédelmi hatóság a szigeten lévő tűzhányó hét végén kezdődött kitörése miatt, és azonnali távozásra szólította fel a vulkán 8-10 kilométeres körzetében élőket.

A hatóság jelentése szerint az Agung szürke hamut szór a térségre, és 12 kilométeres távolságból “kisebb, szórványos robbanások hallatszanak”. A kráterből az éjszaka lángok is felcsaptak, ami arra utal, hogy “bármikor újabb kitörések történhetnek”.


Mount Agung: Bali volcano activity prompts ‘red warning’

A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, kráteréből a hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és térségében sűrű, fekete füst gomolygott. A több mint 3 kilométer magas vulkán már szeptember közepén is egy küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. Tevékenysége azonban később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakóhelyükre.


Thousands evacuated as Bali volcano spews smoke and ash

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember életét vesztette. Az indonéziai Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigetétől nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található. Bali nemzetközi repülőtere még működik, a füstfelhő egyelőre elkerüli.

Az ausztrál Jetstar légitársaság ugyanakkor szombat este 9 járatot törölt. Emiatt utasok ezrei rekedtek a repülőtéren. A Jetstar azonban vasárnap azt közölte, hogy járatai többségét elindítja, mivel vezető pilótái szerint biztonságos a repülés. Mindazonáltal arra figyelmeztettek, nagyon gyorsan változnak a légköri viszonyok, ezért nem kizárt, hogy törölnek járatokat. Hétfőn újra megnyitották a forgalom előtt a szomszédos Lombok szigetének repterét, amelyet előzőleg a vulkán által kilövellt hamufelhő miatt kellett lezárni.
  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Az ENSZ, de a német szövetségi kormány is bírálja a “Stop Soros” törvénytervezetet – videó

Tovább olvasom →