Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Belföld  >  Aktuális cikk

A magyar civil törvény nagy aggodalmat váltott ki a német, de az amerikai kormányban is, az EB is vizsgálja

Szerző   /  2017-06-16  

A német kormány “nagy aggodalommal” tekint a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló magyar törvényre – mondta a német külügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben. Amerikai követség: a jogszabály méltánytalanul sújtja a civil szervezetek egy részét. Az Európai Bizottság vizsgálja a magyar civil törvényt.

Martin Schäfer a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az érintettekkel folytatott konzultáció nélkül elfogadott jogszabállyal Magyarország olyan államok közé kerül, mint Oroszország, Kína vagy Izrael, amelyek számára a civil szervezetek munkájának finanszírozása  külföldi támogatók révén “ellenséges, vagy legalábbis barátságtalan eljárás”.

Ezért le kell szögezni, hogy a német kormány számára fontos érték a véleményszabadság, a civiltársadalmi szervezetek védelme és munkájuk szabadsága.

Ezzel szemben a magyar törvény “erősen azt a benyomást kelti, mintha a külföldi részfinanszírozással működő civil szervezetek munkájának megnehezítését szolgálná” – tette hozzá a külügyi szóvivő.
Hangsúlyozta, hogy a német kormány üdvözli az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság június 2-án kiadott előzetes állásfoglalását, és sajnálatosnak tartja, hogy “nagyon lényeges, döntő” megállapításait a magyar fél nem ültette át a jogszabályba.

Elmondta, hogy “kritikus párbeszédet” folytatnak a magyar kormánnyal a civil szervezetekre vonatkozó jogszabállyal és más törvénykezési tervekkel kapcsolatban, és “nagyon figyelmesen” nyomon követik majd, hogy milyen következményekkel jár az új törvény a civil szervezetek munkájában.

“Reméljük, hogy a civiltársadalmi szervezetek továbbra is szabadon és függetlenül dolgozhatnak Magyarországon” – mondta Martin Schäfer.

Kiemelte, hogy a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok nem képezhetik vita tárgyát Európában, ezek az értékek jelentik az Európai Unió alapját, és elkötelezte magát mellettük az összes tagállam.

Aggodalommal tölti el a Egyesült Államokat, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely méltánytalanul sújtja a magyar civil szervezetek egy célzott csoportját – olvasható a budapesti amerikai nagykövetség honlapján szerdán közzétett állásfoglalásban.

Mint írták, a civil szervetek közül sokan a korrupció elleni harcot, valamint az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmét tekintik fő feladatuknak, de az új törvény megbélyegzi őket.

“Különösen azon kormányzati kommunikáció kontextusában, mely a külföldről támogatást kapó civil szervezeteket úgy ábrázolja, mint amelyek a társadalom érdeke ellenében tevékenykednek” – olvasható a közleményben.

A követség szerint ez elrettentő hatással lesz a magyarok önszerveződésére és azon képességére, hogy aggodalmaikat demokratikus úton hozzák a kormány tudomására.

Emellett hangsúlyozták, hogy ha az elfogadott jogszabály életbe lép, akkor az a NATO, az EU és az EBESZ által képviselt egyesülési jog és szólásszabadság érvényesülése szempontjából visszalépést fog eredményezni.

Leszögezték továbbá: nem valósak azok az állítások, amelyek szerint a civiltörvény az Egyesült Államokban létező Idegen Ügynökök Bejegyzéséről szóló törvényen alapul.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a Magyarországon előző nap elfogadott civiltörvény összhangban van-e az Európai Unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője szerdán.

Alexander Winterstein a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján kijelentette: továbbra is figyelemmel követik az ügyet, és a Velencei Bizottsággal, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületével együttműködve elemzik, hogy a magyar hatóságok figyelembe vették-e a törvénytervezettel kapcsolatban korábban megfogalmazott aggályaikat.

A törvény értelmében az NGO-k kötelesek lesznek bejelenteni a bíróságon és feltüntetni a kiadványaikon, ha a külföldről származó támogatásuk egy évben elérte a 7,2 millió forintot.
– MTI –


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

A rendkívüli Országgyűlés ülésének témái csak a kormánypártokat nem érdekelte – videó

Tovább olvasom →