Loading...
Itt van most:  Home  >  TUDOMÁNY  >  Aktuális cikk

Átadták a fizika, az élettudományok és a matematika Oscar-díjakat

Szerző   /  2017-12-05  

A Breakthrough Prize díjakat december 3-án adták át a Szilícium-völgyben élettani, matematikai és fizikai kategóriában.
A fiatal kutatók ösztönzésére alapított díjat immáron hatodik alkalommal adták San Franciscóban. Jurij Milner, a Breakthrough Prize egyik alapítója szerint a nagyszerű tudósok ünneplése mindig időszerű. Egész jövőnk rajtuk múlik. Egy-egy ceremónia alkalmával összesen mintegy hatmilliárd forintnak megfelelő dollárral támogatják a tudományos áttöréseket.

A fizikai díjat a világegyetem alapvető kérdéseivel foglalkozó kutatásaiért öt tudós kapta: Charles Bennett a Johns Hopkins Egyetemről, Gary Hinshaw a British Columbia Egyetemről, valamint Norman Jarosik, Lyman Page Jr. és David N. Spergel a Princeton Egyetemről.

Az élettani díjat ugyancsak öt, kiemelkedő eredményeket felmutató kutató vehette át: Joanne Chory, a biológiai és orvosi kutatásokkal foglalkozó Salk Intézet tudósa, Don W. Cleveland, a Kaliforniai Egyetem rákkutatással foglalkozó Ludwig Intézetének munkatársa, Mori Kazutosi a Kiotói Egyetemről, Kim Nasmyth az Oxfordi Egyetemről és Peter Walter a Kaliforniai Egyetemről.

A matematikai elismerést a Utahi Egyetemen dolgozó Christopher Hacon és a Kaliforniai Egyetem tudósa, James McKernan nyerte el.

Az idei Breakthrough Prize házigazdája Morgan Freeman volt.

Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése. A 2012 óta átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Idén a kínai Tencent vállalat vezetője, Pony Ma is csatlakozott a díj alapító szponzoraihoz.

  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Camel Rock: ókori, 2000 éves sziklafaragványokat fedeztek fel Szaúd-Arábiában – videó

Tovább olvasom →