Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Belföld  >  Aktuális cikk

Az ENSZ, de a német szövetségi kormány is bírálja a “Stop Soros” törvénytervezetet – videó

Szerző   /  2018-02-17  

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a “Stop Soros” törvényjavaslatot, amely megfosztaná a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő embereket a civil szervezetek és a civil társadalom létfontosságú támogatásától. Berlin szerint is aggályos a törvényjavaslat-csomag.
Az erről szóló közleményt az UNHCR magyarországi képviselete pénteken juttatta el az MTI-hez.

Az UNHCR súlyos aggodalmának adott hangot a határátkelőhelyeken bevezetett újabb szigorítások miatt, amelyek még tovább csökkentették a menedékkérők és a menekültek bejutási esélyeit Magyarország területére.


Bírálta a “Stop Sorost” az ENSZ

A közlemény szerint az ENSZ menekültügy szervezetét komolyan aggasztja az a három új törvényjavaslat, amelyet a magyar kormány február 13-án nyújtott be az Országgyűlésnek. Ugyanis ezek a törvényjavaslatok nyíltan azokat a szervezeteket állítják célkeresztbe, amelyek a menedékkérők és a menekültek megérkezését és az országban tartózkodását segítik.

Ugyanakkor felidézik: az elmúlt hetekben az UNHCR azt tapasztalta, hogy a magyar hatóságok naponta átlagosan mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a szerb-magyar határ mentén található két úgynevezett tranzit zónán keresztül. Ez pedig azt jelenti, hogy

Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi oltalmat keresnek, amivel egyértelműen megszegi a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit – fűzték hozzá.

Véleményük szerint az intézkedések annál is inkább aggasztóak, mert a civil szervezetek alapvető szerepet játszanak az emberi jogok és általában a jogrend védelmezésében, a többi között a gondoskodásban a menekültekről és menedékkérőkről.

Egyúttal a civil szervezetek kiegészítik a kormányok tevékenységét. Vagyis kulcsfontosságú munkájukat éppen, hogy elősegíteni kellene, nem pedig akadályozni – hangsúlyozzák.

Ebben a helyzetben

az UNHCR sürgeti Magyarországnak mint az Európai Unió egyik tagállamának a kormányát, hogy biztosítsa a nemzetközi oltalmat kereső emberek számára a belépést az ország területére.

Továbbá arra szólítja fel az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a civil szervezetek tevékenységét akadályozó törvényjavaslat-csomagot.

A német szövetségi kormány szerint is aggályos a “Stop Soros” elnevezésű törvényjavaslat.

Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere csütörtökön tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány jogszabályjavaslatai megnehezítik, és talán lehetetlenné is tehetik a menekülteket és menedékkérőket segítő civiltársadalmi szervezetek munkáját.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette, hogy az aggályokat “félreérthetetlenül” kifejezésre juttatta a magyar kormány előtt.

Hangsúlyozta, hogy akár valamilyen oktatási projektről, akár a szociálisan rászorulók támogatásáról, a menekültek vagy a nemzeti kisebbségek ügyéről van szó, “a demokrácia abból él, hogy az emberek kiállnak meggyőződésük mellett”.

Michael Roth nyilatkozata szerint az Európai Unió a négy közös alapszabadság tiszteletére és védelmére kötelez, határokon innen és túl. A politikus hozzátette: “csak egy élő és kritikus civil társadalommal tudjuk fenntartani az értékek közös Európáját”.
  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

A luxemburgi külügyminiszter diktátorhoz hasonlította Orbánt, aki “kiforgatja” a keresztény erkölcsöt – videó

Tovább olvasom →