Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Aktuális cikk

Brian Friel: Pogánytánc – az ír drámaíró darabjának premierje a Nemzeti Színházban, videó

Szerző   /  2018-02-17  

Brian Friel Pogánytánc című színdarabját ma este mutatják be a Nemzeti Színházben Bozsik Yvette rendezésében és koreográfiájával. A főbb szerepekben Bánsági Ildikót, Nagykálózy Esztert és Tompos Kátyát is láthatja a közönség.
Michael Mundy kisfiúként egy Donegal megyei kis ír falu melletti tanyán él édesanyjával és a nagynénikkel. Ő, mint narrátor vezet minket időn és téren át a darabban. Egy befelé forduló, álmodozó gyermek, élénk képzeletvilággal. Aratás ideje van 1936 nyarán. Az öt Mundy nővér hősiesen küzd a megélhetésért. Az életükben „jelenlévő” két férfi közül az egyik Jack bácsi, aki 25 évig élt Afrikában, és maláriásan és amnéziásan meghalni tért haza; a másik a nagyritkán felbukkanó apa, Gerry. A középpontban egy rádió, amely olykor őrült pogány táncra készteti az öt nőt. Brian Friel egy családi drámán keresztül az emberi természetről fest sokszínű képet.


Művészbejáró – Pogánytánc

A pár éve, 2015-ben elhunyt ír drámaíró 1929-ben született Észak-Írországban. A felosztott Írország, a magány és a család művei legfőbb témája. A világhírt 1964-ben Philadelphia, Here I Come! című darabja hozza el számára. 1980-ban egy meghatározó kulturális és politikai vállalkozás, a Field Day Theatre Company társalapítója lesz. Egyik leghíresebb műve a Pogánytánc (Dancing at Lughnasa), amely 1990-ben íródott és számos elismerést kapott. Meryl Streep főszereplésével legendás film is készült belőle. Magyarországon korábban a Katona József Színház és a Szolnoki Szigligeti Színház vitte színre.

Bozsik Yvette koreográfus számára e mű megrendezése kihívás a naturalista és az absztrakt színház ütköztetésére, valamint a tánc hiányának, vágyának, a csendből való megzabolázhatatlan kitörésének megjelenítésére.
– nemzetiszinhaz.hu –

Brian Friel: Pogánytánc

Rendező-koreográfus: Bozsik Yvette

Michael, narrátor (a fiú, aki emlékezik): Bakos-Kiss Gábor
Kate, tanító: Bánsági Ildikó
Maggie, ő vezeti a háztartást: Nagy-Kálózy Eszter
Agnes, bedolgozó kötő: Tóth Auguszta
Rose, bedolgozó kötő: Nagy Mari
Chris, Michael anyja: Tompos Kátya
Gerry, Michael apja: Fehér Tibor
Jack, misszionárius pap: Rátóti Zoltán
Kisfiú: Nagy Levente

Közreműködik a Bozsik Yvette Társulat: Hasznos Dóra, Krausz Alíz, Samantha Kettle, Gombai Szabolcs, Vati Tamás, Vislóczki Szabolcs

Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
Dramaturg: Kozma András
Zeneszerző: Philippe Heritier
Fénytervező: Pető József
Koreográfus asszisztens: Gombai Szabolcs
Ügyelő: Lencsés István
Súgó: Kabódi Szilvia
Rendezőasszisztens: Trimmel Ákos

Bemutató: 2018. február 17.  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Gyomor-keserű, baromi röhejes Utánképzés ittas vezetőknek a Magyar Színházban

Tovább olvasom →