Loading...
Itt van most:  Home  >  'táplálkozás'
Friss

Amerikai kutatók: különféle sportágak különböző bélbaktériumokat “táplálhatnak”

Szerző   /  2017-08-23  /  TUDOMÁNY  /   Amerikai kutatók: különféle sportágak különböző bélbaktériumokat “táplálhatnak” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amerikai kutatók “megcsapolták” elit futók és evezősök mikrobiomját és olyan baktériumokat azonosítottak, amelyek segíthetik őket jó eredmények elérésében. Az amerikai kémikusok társaságának éves tanácskozásán ismertetett kutatás célja az, hogy olyan probiotikus étrendkiegészítőket fejlesszenek ki, amelyek segíthetik a sportolók regenerálódását a kemény edzések után, illetve a tápanyag hatékonyabb átalakulását energiává. “Kutatásunk kezdetén arra akartuk keresni a […]

Tovább olvasom →
Friss

Vegetáriánus Fesztivál 2017: életmód hétvége nem csak növényevőknek

Szerző   /  2017-08-21  /  Egészség, ÉLETMÓD  /   Vegetáriánus Fesztivál 2017: életmód hétvége nem csak növényevőknek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Augusztus 26-27-én Budapesten a 21. Vegetáriánus Fesztivál táplálkozási szakemberek előadásait, relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és tánc-programokat, valamint filmvetítéseket kínál. Hogyan lehet meggyógyulni az inzulirezisztenciából és a cukorbetegségből, hogyan olvasható le arcunkról, mint egy térképről az egészségügyi állapotunk, hogyan függ össze a klímaváltozás a táplálkozásunkkal, hogyan válthatunk át fokozatosan a vegetáriánus vagy vegán […]

Tovább olvasom →
Friss

Európában először Svájcban kerülnek az üzletek polcaira rovaralapú élelmiszerek

Szerző   /  2017-08-16  /  GASZTRONÓMIA, GasztroVilág  /   Európában először Svájcban kerülnek az üzletek polcaira rovaralapú élelmiszerek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban, amely Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását. A Coop szerint a fehérjében gazdag lisztkukacból – a lisztbogár lárvája – készülő “húspogácsák” és “fasírtgolyók” augusztus 21-étől lesznek elérhetőek – írta a The Guardian című brit napilap internetes kiadása. Az Essento nevű svájci start-up […]

Tovább olvasom →
Friss

Az EB támogatásával egészségesebb ételekhez juthatnak az európai, így a magyar iskolások is

Szerző   /  2017-08-01  /  Egészség, ÉLETMÓD  /   Az EB támogatásával egészségesebb ételekhez juthatnak az európai, így a magyar iskolások is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Európai Bizottság az egészséges táplálkozás népszerűsítése és minél szélesebb elterjedése, továbbá az európai zöldség-, gyümölcs- és tejtermelők támogatása érdekében augusztus 1-jén új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramot indít, amelyet már az ősszel induló tanév első napjától kezdve minden uniós tagállamban bevezethetnek. Magyarország közel 6 millió euró támogatást kap a programokra. Az uniós bizottság hétfőn […]

Tovább olvasom →
Friss

Az ISA állásfoglalása a mesterséges édesítőszerek hatásáról

Szerző   /  2017-07-20  /  Egészség, ÉLETMÓD  /   Az ISA állásfoglalása a mesterséges édesítőszerek hatásáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a testsúly karbantartásában. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) állásfoglalása Azad és szerzőtársai tanulmánya kapcsán Az ISA állásfoglalása leszögezi: az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítséget nyújthatnak a testsúly karbantartásában, amikor cukor helyett és az egészséges táplálkozás és életmód részeként használják. Azad és […]

Tovább olvasom →
Friss

Kutatás a mesterséges édesítőszerek hatásáról: nem okoznak súlycsökkenést, mitöbb elhízáshoz vezethetnek

Szerző   /  2017-07-19  /  Egészség, ÉLETMÓD  /   Kutatás a mesterséges édesítőszerek hatásáról: nem okoznak súlycsökkenést, mitöbb elhízáshoz vezethetnek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint. A Canadian Medical Association Journalban (CMAJ) publikált tanulmányt a kanadai Manitoba Egyetem kutatói jegyzik, akik a mesterséges édesítőszerek hosszú távú, káros hatásait vizsgálták. A tudósok 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy […]

Tovább olvasom →
Friss

Kutatás: egy-egy izgalmas elnevezés képes befolyásolni az ízlést – fantázianévvel jobban fogytak a zöldséges ételek

Szerző   /  2017-06-14  /  TUDOMÁNY  /   Kutatás: egy-egy izgalmas elnevezés képes befolyásolni az ízlést – fantázianévvel jobban fogytak a zöldséges ételek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak nekik, mint “sistergő bab”, “dinamit cékla” vagy “citrusmázas csavart sárgarépa”, sokkal több fogy belőlük amerikai kutatók szerint. Nagy kérdés, hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy több zöldséget egyenek. A Stanfordi Egyetem kutatói megtalálták a választ: izgalmas nevet kell adni nekik. A […]

Tovább olvasom →
Friss

Lakossági felmérés: hiányosságok vannak a táplálkozással kapcsolatos ismereteink terén

Szerző   /  2017-04-20  /  Egészség, ÉLETMÓD  /   Lakossági felmérés: hiányosságok vannak a táplálkozással kapcsolatos ismereteink terén bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hiányosak, szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink annak ellenére, hogy a többség úgy véli, tájékozott ebben a kérdésben – derül ki a TÉT Platform Egyesület átfogó lakossági felmérésének eredményéből, amelyet szerdán ismertettek Budapesten. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Intézet elnöke a témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, noha bőséges az információ az egészséges életmód kialakításához, a lakosság […]

Tovább olvasom →
Friss

Csak okosan a hatalmas kínálatból: néhány jó tanács a húsvéti sonka és tojás vásárlásához

Szerző   /  2017-04-11  /  Egészség, ÉLETMÓD  /   Csak okosan a hatalmas kínálatból: néhány jó tanács a húsvéti sonka és tojás vásárlásához bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A húsvéti nagybevásárláskor érdemes átnézni a sonkák és a tojások jelölését, ezek alapján a vásárló tájékozódhat a termék típusáról és minőségéről, például a minőség-megőrzési időről, illetve hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a sonka. A húsvéti sonka megnevezés a nyers sonkáknál, a hőkezelt sonkáknál és a parasztsonkáknál használható. A termékek neve a címkén olvasható: a […]

Tovább olvasom →
Friss

Veszélybe kerül az élelemtermelés- és ellátás a drámai ütemben apadó talajvízkészlet miatt

Szerző   /  2017-03-31  /  TUDOMÁNY  /   Veszélybe kerül az élelemtermelés- és ellátás a drámai ütemben apadó talajvízkészlet miatt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Gyorsabban apasztja a felszín alatti vizeket az élelemtermelés a világ sok táján, mint amilyen ütemben a természet azt pótolni tudná – állapította meg egy új tanulmány, melyről a BBC hírportálja számolt be. A talajvizet főként a rizs-, búza- és kukoricaföldek, valamint gyapotültetvények öntözésére használják. A világon Pakisztán, az Amerikai Egyesült Államok és India exportálja a […]

Tovább olvasom →
  • Hirdetés