Loading...
Itt van most:  Home  >  ÉLETMÓD  >  Állatvilág  >  Aktuális cikk

Csodálatos színekben pompáznak a fővárosi állatkert Lepkekertjének lakói – videó

Szerző   /  2017-06-02  

Néhány napja ismét látogatható a Lepkekert. A Pálmaház mögött található, szezonális látnivalónak számító bemutatóhelyen jelenleg 21 trópusi lepkefaj több száz egyedében gyönyörködhet a nagyközönség. A látogatók be is sétálhatnak a lepkék közé.

Ismét megnyílt a nyári szezon egyik legnépszerűbb időszaki állatkerti látnivalója, a Lepkekert. A Pálmaház mögött található, 260 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében 21 trópusi lepkefaj háromszáznál is több színpompás egyedében gyönyörködhet a nagyközönség. Sőt, a lepkék száma az elkövetkező hetekben tovább fog gyarapodni. A bemutatott fajok közép- és dél-amerikai elterjedésűek, de a nyár folyamán lesznek majd délkelet-ázsiai lepkék is.


Újra megnyílt a Lepkekert

A Lepkekert lakói közül egyedül nappali pávaszem nem egzotikus, ez a faj ugyanis Magyarországon is őshonos. A nappali pávaszemnek egyelőre csak a hernyói láthatóak (mentett hernyók), bebábozódás és kikelés után azonban ezek az állatok is a Lepkekert légterében fognak repdesni.

A Lepkekertet úgy alakítottuk ki, hogy a közönség a lepkékkel egy térben sétálhasson. Természetesen a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve érvényesül, ennek betartását az oda beosztott önkéntesek felügyelik.

A Lepkekert egyik érdekes látnivalója a bábszekrény, amelyben a lepkebábok függenek. Ezekből folyamatosan kelnek ki az újabb és újabb kifejlett lepkék (imágók), amelyek a bábszekrényben bontják ki és szárítják meg a szárnyukat. Munkatársaink rendszeresen kinyitják az üvegszekrény ajtaját, így a frissen kikelt lepkék kiröppenhetnek belőle, és csatlakozhatnak a Lepkekertben repülő, már korábban kikelt társaikhoz. A bábok mellett több faj hernyóját is bemutatjuk.

Állatkertünkben 2000 óta működik nagyobb szabású lepkebemutató. A Lepkekert helye és kialakítása az idők során többször is változott, jelenlegi formáját 2014-ben nyerte el.
– zoobudapest.com –


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Hat európai ország szakértői stratégiai programot dolgoznak ki a hiúzok megmentésére

Tovább olvasom →