Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Belföld  >  Aktuális cikk

Die Presse: fordult a széljárás, és a visegrádiak összetartása széthullhat

Szerző   /  2017-06-13  

Dilemma előtt áll a visegrádi országok együttműködése – írta pénteki elemzésében a Die Presse. Az osztrák konzervatív lap szerint a visegrádi országok csaknem két éve hasznot húznak abból, hogy az európai politika új hatalmi tényezőjeként lépnek fel.

A lap tudósítója, Boris Kálnoky szerint Nagy-Britannia kilépése az unióból tovább növeli a közép-európaiak súlyát az unió lakosságában, a gazdasági teljesítményben és az uniós intézményekben.

“Most azonban fordult a széljárás, és a visegrádiak összetartása széthullhat” – írja Kálnoky és emlékeztet: Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár közösen akarják előmozdítani az európai politikát, közös gazdasági vezetést és európai adókat szeretnének.

A visegrádiak nem akarnak lépéseket tenni egy erősen “integrált” Európa irányába, azonban nem akarnak a periféria szorulni sem – állapítja meg a szerző, aki szerint a dilemma az, hogy megváltoztassák-e a véleményüket vagy az elutasítás miatt esetleg veszítsenek súlyukból.

A visegrádi országoknak erről különböző véleményük van – írja Kálnoky.

A szerző szakértőkre hivatkozva megjegyzi: a visegrádi együttműködés egyre inkább “Visegrád 2+2”-ről szól, amelyben Csehország és Szlovákia vannak az egyik oldalon és Németország felé húznak, a másik oldalon pedig Lengyelország és Magyarország áll.


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Hatalmas tüntetés volt szombaton Barcelonában a katalán függetlenség mellett – előzmények és videók

Tovább olvasom →