Loading...
Itt van most:  Home  >  TUDOMÁNY  >  Aktuális cikk

Drónok segítségével találtak meg egy ókori edomita templomot Izraelben – fotók

Szerző   /  2017-12-02  

Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segítségével egy izraeli katonai kiképzési területen – adta hírül a The Times of Israel online kiadása.
Az ókori Lákis település környékén – kamerákkal felszerelt katonai drónok októberi felvételein – egy nagyjából 2200 éves templom vagy palota maradványait fedezték fel.

“A drónfelvételek segítettek meghatározni, hol kell ásnunk. Nagyon gyorsan kiderült, milyen különleges épületet fedeztünk fel: az edomita nép egyik templomát” – írta közleményében Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, a Horvat ‘Amuda-i ásatások vezetője, valamint Pablo Betzer és Michal Haber, az izraeli régészeti hatóság képviselői.

A régészek szerint az országban olyan kevés edomita emlék maradt fenn, hogy ezek “egy kézen megszámolhatók”.

A történelem viharai során az edomiták – nagyjából úgy, mint a zsidó nép – vándoroltak és újra meg újra letelepedtek a Szentföld különböző területein.

Országukat a babiloniak rombolták le a Kr.e. 6. században, a perzsa uralom alatt Júdea déli hegyvidékén voltak városaik. A hellenizmus korában végül asszimilálódtak a zsidókkal.

A komplexum egyik feltárt termében két oltárkövet ástak ki, az egyiket egy bika domborműve díszítette, amely “istenséget jelképezhetett, akit az edomiták imádtak” – mondta a régész.

A helyszínen finom keramikusmunka gyümölcseit, festett tálakat, korsókat, olajlámpákat is találtak.
A régészek úgy vélik, az edomita épületet szándékosan rombolták le valószínűleg a makkabeus hódítás után.  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Camel Rock: ókori, 2000 éves sziklafaragványokat fedeztek fel Szaúd-Arábiában – videó

Tovább olvasom →