Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Kiállítások  >  Aktuális cikk

Elveszett örökség – Magyar műgyűjtők a 20. században: könyv és kiállítás a Kieselbach Galériában – videó

Szerző   /  2017-11-09  

Molnos Péter történész Elveszett örökség – Magyar műgyűjtők a 20. században című kötetét mutatták be szerdán Budapesten a Kieselbach Galériában, ahol a műgyűjtéssel kapcsolatban kiállítás is nyílt.A korábban sosem publikált dokumentumok és fényképek felhasználásával készült könyvben Andrássy Gyula, Kohner Adolf, Nemes Marcell, Herzog Mór Lipót és Hatvany Ferenc drámai fordulatokban gazdag sorsa és világhírű kollekcióik tragikus története elevenedik meg.

Molnos Péter a könyv bemutatójának és a kiállítás megnyitójának sajtóeseményén elmondta, hogy több mint 17 éves kutató- és másfél éves írói munka eredményeként jött létre a kötet. A téma akkor kezdte el érdekelni, amikor a gyűjtés során megtalálta Kohner Adolf kollekciójának 1920 környékén íródott leírókartonjait, amelyeken a kiállítási adatok mellett Van Gogh Olajerdő, Gauguin Hívás című képe, Cézanne Csendélet fekete órával, Renoir Szajna partján című műve is szerepelt.

Hozzátette, hogy a képek szétszóródtak, külföldre kerültek. Például Cézanne műve egy görög hajómágnáshoz került, míg Gauguin képe egy Las Vegas-i “kaszinómogulhoz” – magyarázta.

A történész szerint a 20. századi magyar történelem változásai és a sokszor előkerülő elitellenesség miatt ezek az értékek eltűntek Magyarországról. “Úgy éreztem, ha máshogy nem, legalább szimbolikusan valahogy visszaszerezzük ezeket a műveket” – jegyezte meg.

Kieselbach Tamás, a galéria vezetője hangsúlyozta: Molnos Péter kötete a negyvenedik könyv, amely a galéria gondozásában jelent meg és a jövőben még további három kötet megjelenését tervezik a magyar műgyűjtés történetéről.

A kötethez kapcsolódó Elveszett örökség című kiállítás Hatvany Ferenc festményeit és gyűjteményét mutatja be.

A kiállítás nem csupán egy méltatlanul háttérbe szorult, mégis európai rangú festői életművet, báró Hatvany Ferenc franciás kultúrájú művészetét mutatja be, hanem az egykor világszerte csodált Hatvany-gyűjteményt, létrejöttének és drámai felbomlásának izgalmas történetét is a közönség elé tárja.

A tárlat látogatói bepillantást nyerhetnek a 20. század első évtizedeinek gazdasági és kulturális elitjének mindennapjaiba, „körberepülhetik” a fényűző hatvani kastélyt, sőt a modern technika segítségével részt vehetnek egy virtuális tárlatvezetésen a legendás Hatvany-villa termeiben. Azokban a szobákban, ahová a két világháború között a világ legtávolabbi szegleteiből is elzarádokoltak a művészet szerelmesei, ahol egykor Thomas Mann és Amrita Sher-Gil is megcsodálta El Greco, Tintoretto, Degas, Renoir és Manet remekműveit.

Időpont: 2017. november 10. – 2017. november 26.

Helyszín: Kieselbach Galéria 1055 Budapest, Szent István körút 5.
Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig 10-18 óráig, Szombaton 10-13 óráig  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Brian Friel: Pogánytánc – az ír drámaíró darabjának premierje a Nemzeti Színházban, videó

Tovább olvasom →