Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Aktuális cikk

Erős földrengés volt Iránban: 400 felett az áldozatok száma, ezrek sebesültek meg – videó

Szerző   /  2017-11-14  

A legfrissebb adatok szerint több mint négyszáz halálos áldozatot követelt az Irán és Irak határvidékén vasárnap éjszaka bekövetkezett, 7,3-es erősségű földrengés, a sérültek száma meghaladja a hétezret – közölték a hatóságok. A földrengés Iránban jóval több áldozatot követelt, mint Irakban.A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatok száma 407, és mintegy 6700 ember sérült meg – jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség az iráni hatóságok tájékoztatására hivatkozva. A földrengés Iránban jóval több áldozatot követelt, mint Irakban.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a rengés középpontja Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre volt, s fészke kicsinek számító 23 kilométeres mélységben volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy nagy pusztítást okozzon. A földmozgást még a Földközi-tenger partján is érezni lehetett.


Túlélők után kutatnak Iránban

A katasztrófa leginkább Irán észak-nyugati részét, Kermánsáh tartományt sújtotta, a legnagyobb kárt elszenvedő város Szárpuli Záháb, de további 13 iráni tartományban is érezték hatását. A rengés középpontja 23 kilométerrel a földfelszín alatt volt, ami kis mélységnek számít, és az ilyen rengés nagyobb kárt szokott okozni.

Kermánsáhban a lakosság nagy része a mezőgazdaságból és az állattartásból él, és vályogházban lakik.

A rengés földcsuszamlásokat is előidézett Iránban, amelyek nehezítik a mentést – jelentette az iráni állami tévé. Több mint 70 ezer embernek kell szükségszállásra költöznie – közölte az iráni vörös félhold.

Haszan Róháni elnök közleményében felszólította a tartományok mentésért felelős szerveit, hogy teljes mértékben működjenek együtt és minden lehetséges kapacitást felhasználva segítsenek a bajbajutottakon.

Hétfőn két részvétnyilvánító üzenetet küldött államtitkárságán keresztül Ferenc pápa. „Őszentsége a vigasz és az erő isteni áldását kéri a sérültekre, illetve a mentésben és helyreállítási erőfeszítésekben részt vevő sürgősségi és polgári hatóságokra” – idézte a szentszéki államtitkár a katolikus egyházfőt.

Irakban az északi, főleg kurdok lakta régiót sújtotta a rengés, azon belül főleg Darbandihán, Halabdzsa, Erbíl és Duhok városokat. Legkevesebb nyolcan haltak meg, a sérültek számát pedig 535-re tette az iraki egészségügyi minisztérium.

A helyiek beszámolói szerint több kisebb utórengés is volt. A teheráni egyetem geofizikai intézete közölte, hogy három utórengés meghaladta a 4,3-as erősséget is.

A földmozgás Törökországban is érezhető volt, de ott nem érkeztek hírek áldozatokról.Hétfőre virradóra a világ más tájain is rázkódott a föld. Japántól 351 kilométerre egy 5,8-es erejű földrengést, míg Costa Rica partjaitól 16 kilométere egy 6,5-es erősségű földmozgást mértek. Japánban nem okozott károkat a földrengés. Costa Rica esetében ugyan egyelőre nem tudni, hogy voltak-e komolyabb károk, de cunamiriadót nem rendeltek el.
– MTI –


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

A luxemburgi külügyminiszter diktátorhoz hasonlította Orbánt, aki “kiforgatja” a keresztény erkölcsöt – videó

Tovább olvasom →