Loading...
Itt van most:  Home  >  TUDOMÁNY  >  Aktuális cikk

Guatemalában ősi maja megalopoliszra bukkantak lézertechnológia segítségével – videó

Szerző   /  2018-02-07  

Eddig ismeretlen ősi maja építmények nyomára bukkant egy nemzetközi kutatócsoport lézeres távérzékelés segítségével Guatemalában. A lelet páratlanságát az adja, hogy mintegy 60 ezer különálló darabból áll.
A régészek az új technológiával nyert felvételek alapján elkészítették az újonnan felfedezett maja városok térképét, ahol becsléseik szerint mintegy 10 millióan élhettek. A települések helyét sűrű őserdő borítja félezer éve, azóta, hogy eredeti lakói elhagyták őket – olvasható a guatemalai PACUNAM nemzeti örökségvédelmi alapítvány közleményében.


Major New Discovery: Ancient Maya ‘Megalopolis’ in Guatemala

Az úgynevezett lézeralapú távérzékelési technológia a lézer fényét veszi igénybe a talaj alatti építmények részletes felderítéséhez. A tudósok korábban el tudták képzelni, hogy milyen mértékben változtatták meg, tették termővé a maják a tájat csatornákkal, teraszokkal, óriási gátakkal, mólókkal, erődített épületekkel.

A régészek Petén megye őserdejének több mint kétezer négyzetkilométerét vizsgáltak át. Guatemala északnyugati részén, Tikal hajdani maja nagyváros szívében felfedeztek egy piramist, amely ma igazi turistaparadicsomnak számít. A csaknem 30 méter magas építményről korábban úgy vélték, kisebb természetes hegycsúcs. Így nem lepődnénk meg, hogyha a jövőben több hasonló domborzati formáról derülne ki, hogy felbecsülhetetlen értékű régészeti leleteket rejt.

Az ősi maja kultúra Amerika egyik legfejlettebb civilizációja volt. Bonyolult matematikai műveletek és mérnöki ismeretek birtokában voltak, amelyek lehetővé tették, hogy benépesítsék a mai Mexikó déli részét és Közép-Amerikát. A legősibb maja települések időszámításunk előtt 1000 körül jöttek létre, és a legtöbb maja nagyváros időszámításunk szerinti 900 körül tűnt el. Az összeomlás okait ma is vitatják a tudósok.
  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Svéd nyelvészek eddig nem ismert nyelvet fedeztek fel Malajziában – videó

Tovább olvasom →