Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Aktuális cikk

Halloweeni meglepetés a NASA-tól: az univerzum hangjai egy csokorba fűzve – hallgasd csak!

Szerző   /  2017-11-01  

Halloween tiszteletére az amerikai űrügynökség „hátborzongató” űrhangokat fűzött csokorba, amelyeket különféle szondái gyűjtöttek be az univerzumban.A listán több világot – például a Jupitert, a Szaturnuszt és más, külső naprendszerbeli égitesteket – meglátogató misszió során rögzített hangok szerepelnek.

Bár az űr vákuumában nincs atmoszféra vagy más közeg, amely a hanghullámokat szállítaná, az űrszondák bizonyos műszereit úgy tervezték, hogy rögzíteni tudják a Naprendszer objektumainak rádióemisszióit. Ezeket aztán hazaküldték a Földre, ahol a szakemberek a NASA közleménye szerint hanghullámokká konvertálták őket.

A Juno űrszonda például felvette a Jupiter „bömbölését”, amint belépett magnetoszférájába. Waves műszere bő két órán át rögzítette találkozását a fejhullámmal 2016. június 24-én. A fejhullámot a bolygó magnetoszférájával ütköző csillagszél hozza létre.

A listán megtalálhatók a Jupiter legnagyobb holdjánál, a Ganümédésznél felvett hangok is. 1996-ban a Galileo először repült el a hold mellett, rádióhullámokat fogott be magnetoszférájából a Plasma Wave Experiment műszerrel.

Eme rádiójelek konvertálásához a kutatók az úgynevezett szonifikációs technikához fordultak. Az „Óvakodj a Jupiter legnagyobb holdjától, a Ganümédésztől” címet kapott hangfájl egy sor erős hangkitörést vonultat fel, a Galileónak a magnetoszférába belépését reprezentálva.

A nemrégiben elhallgatott Cassini űrszonda is hátborzongatónak ható rádióemissziókat fogott a Szaturnusznál. Ezek az emissziók szoros összefüggésben állnak a planéta pólusait díszítő aurorákkal.

A szaturnuszi arurorák hasonlítanak a Föld északi- és déli-sarki fényeihez; akkor jelennek meg, amikor a napszél anyaga kölcsönhatásba lép a planéta légkörével és mágneses mezejével. A Cassini több „mennydörgő” hangot is rögzített a Szaturnusz gigantikus viharánál, megint másfajtákat történelmi merülése során gyűjtött be a bolygó és legbelső gyűrűje közötti résben.

A NASA halloweeni listáján találkozhatunk még hangokkal plazmahullámoktól, a Tempel-1 üstökösről származó porrészecskék megszórta űrszondától, de fellelhetőek még a listán a KIC7671081B csillagból érkező emissziók, valamint a földi légkörben jelen lévő rádióhullámok is.
– Space.com/NASA/hirado.hu –


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Az ENSZ, de a német szövetségi kormány is bírálja a “Stop Soros” törvénytervezetet – videó

Tovább olvasom →