Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Aktuális cikk

Házimurik: Hrabal monodrámájának ősbemutatója a debreceni teátrumban

Szerző   /  2018-01-11  

Egészen közel kerülhetnek a nézők a hrabali világhoz a Csokonai Színházban: a Házimurik monodrámában az író saját felesége útján láttatja magát. Színpadra írta és rendezte Téri Sándor, Pipszi szerepét Zeck Juli alakítja.
Hrabal ezúttal a felesége szemével látja-láttatja önmagát, megismerkedésük történetét és azt a sokszínű környezetet, amelyben sorstársaikkal együtt életüket próbálják újrakezdeni.

Eliška nagypolgári családból származó leány, aki a háború utáni kitelepítéskor mindent és mindenkit elveszített. Hrabal tehetős polgárcsalád fia, aki jogi doktorátusával önkéntes proletárrá züllött, és száműzve magát az elviselhetetlenné vált, komfortos családi fészekből, megteremti magának a műveiből már jól ismert hrabali világot.

Rögös az út, amelyet Pipszi a minden kötöttségtől menekülő doktorral végigjár, de amelyen megadatott számukra a létezés öröme és a kis dolgok nagy szeretete.

„Megszállta a rémület, félrebeszél, annyira meg van ijedve attól, hogy pénteken megtörténik… mintha azon a napon operációra kellene mennie… a munkahelyén három nap szabadságot kért, bejelentette, hogy haláleset történt a családban… kocsmáról kocsmára jár… borzasztóan gyáva, fél minden döntéstől, semmiről se tud határozni, rám hagyja, hogy én döntsem el azt is, hova menjünk, mit együnk, hogy ne kelljen felelősséget vállalnia a rossz döntésért, mindent másokra hárít… nem néz a szemembe, csak egy-egy félénk pillantást vet rám, aztán elfordítja a szemét és csak a földet nézi, pirul és szégyelli magát, mint egy kisasszony…”
– csokonaiszinhaz.hu –

Bohumil Hrabal: Házimurik
monodráma
ősbemutató

Zádor Margit fordítása alapján színpadra alkalmazta: Téri Sándor

Rendező: Téri Sándor

Eliška Plevová, Pipszi: Zeck Juli

Díszlet-és jelmeztervező: Ondraschek Péter
Koreográfus: Katona Gábor
Dramaturg: Adorján Beáta
Zeneszerző: Kováts Jázon
Ügyelő: Sárkány Gyula
Súgó: Ozoroczki Erika
Rendezőasszisztens: Homonna Nóra

Bemutató: 2018. január 12.  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Gyomor-keserű, baromi röhejes Utánképzés ittas vezetőknek a Magyar Színházban

Tovább olvasom →