Loading...
Itt van most:  Home  >  UTAZÁS  >  Tippek és tanácsok utazáshoz  >  Aktuális cikk

Huszonegy erdélyi műemléképület makettje látható együtt Székelyudvarhelyen

Szerző   /  2017-05-27  

Erdély legismertebb épületeinek makettjeiből nyílt szabadtéri kiállítás pénteken a székelyudvarhelyi Székely Támadt-várban.

A szeptember végéig ingyenesen látogatható tárlaton 21 erdélyi műemléképület műanyagból készült makettjét nézhetik meg az érdeklődők – közölték az MTI-vel a kiállítás szervezői, hozzátéve, hogy olyan erdélyi műemlékek méteres nagyságrendű makettjei tekinthetők meg, mint a törcsvári kastély, a Vajdahunyad vára, Déva vára, Fogaras vára, a székelyudvarhelyi városháza, a csíkszeredai Mikó-vár, Berethalom szász vártemploma, valamint a dési zsinagóga.

A maketteket a Székelyföldi Legendárium projekt révén ismert Visus Kulturális Egyesület készíttette.
Fazakas Szabolcs, az egyesület vezetője az MTI-nek elmondta: a kiállított makettekből, és több ezután elkészülő makettből 2018-ban a várossal határos Szejkefürdőn alakítanak ki makettparkot, amely Erdély domborzatát, vallási és nemzetiségi sokszínűségét is bemutatja.

Tájépítészek bevonásával próbálnak olyan környezetet kialakítani, amelybe jól illeszkednek a kicsinyített épületek. A maketteket nem azonos léptékkel készíttették el, eleve gondoltak arra, hogy majdani helyükön mennyire közelíthetik meg őket a látogatók. A távolról szemügyre vehetőket, illetve a legfontosabbakat eleve nagyobbra tervezték.

Felidézte, a Székelyföldi Legendárium projekt egy térkép elkészítésével kezdődött, amelyen a településeket a hozzájuk kapcsolódó legendák hőseivel illusztrálták. Később elkészült a legendárium könyvváltozata is, amelybe 156 székelyföldi mondát gyűjtöttek össze és illusztráltak. A könyv sikerén felbátorodva társasjátékot, színezőt, kártyát, kirakókockát, rajzfilmeket is kezdtek készíteni a legendákból. A Szent László-év tiszteletére most készítették el a lovagkirály Kárpát-medencei legendáriumát, amelyet jövő héten térkép és könyv formájában mutatnak be.


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Több nemzetközi járat étkező- és hálókocsi nélkül közlekedik az év végi menetrendváltástól

Tovább olvasom →