Loading...
Itt van most:  Home  >  UTAZÁS  >  Tippek és tanácsok utazáshoz  >  Aktuális cikk

Jó mulatság lesz szombaton Hollókőn, többek között első fájerbajnokság is Bajnokok Libája néven

Szerző   /  2017-11-10  

Szent Márton Napi Vigasságot rendeznek szombaton a világörökségi Hollókőn. A nap során életképeket mutatnak be Szent Márton legendájából a Pajtaárok színpadon, lesznek vidám, mulatságos előadások, középkori és libás játékok Szent László Vitézeivel.A látogatók a hollókőiek vendégei lesznek meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz. A vásárban megjelenik Ludas Matyi és Döbrögi uraság is, a belevaló legények pedig versenybe szállhatnak a Hollókő Főgúnárja címért – tájékoztatta az MTI-t Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a vigasság idején megnyitják a régi Oskola épületét a templom szomszédságában, ahol a gyerekek régi népmeséket nézhetnek és hallgathatnak meg a modern technika segítségével, illetve betekintést kaphatnak, hogy milyen is volt egy régi iskola Hollókőn.

Helyi borokat a Guzsalyas Ház pincéjében lévő Borpatikában és a vásári forgatagban is kóstolhatnak a vendégek, de a Kalácsos, Gazduram Sajtboltja, a Palóc Játszóház, a Hollókői Vár vagy a Holló Jankó Mesejátszótér is várja az idelátogatókat.

A Jó Palócok Egyesülete kézműves foglalkozást tart a gyerekeknek a Falumúzeumban, az egyesületi tagok segítségével kukoricabábokat készíthetnek a kicsik, és megkóstolhatják a mákos kukoricát is.
Megrendezik Hollókő első fájerbajnokságát is Bajnokok Libája néven, a legügyesebb kártyázó egy libával lesz gazdagabb.

Fotópályázatot hirdetett meg Hollókő világörökséggé nyilvánításának 30. évfordulóján a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.; az alkotásokat három kategóriában várják december elsejéig.

Az UNESCO 1987-ben nyilvánította a világörökség részévé. Hollókő ófaluját, ezt a fontos dátumot szeretnék megünnepelni, és felidézni a település múltját is.

A visszaemlékezés mellett azt is be akarják mutatni, hogy a kívülről változatlanságnak tűnő “hollókői
meghittség” valójában lassú, de folyamatos változást takar, mert Hollókő élő falu, amely az utóbbi évtizedekben is alakult, szépült, változott – fogalmazott az igazgató, hozzátéve: a fotópályázat célja, hogy ezt a változást mindenki átélhesse a fényképek által.

Három kategóriában hirdették meg a pályázatot: Hollókő régen (1987 előtt), Hollókő, ahogy én látom és Hollókő30 – Hollókő ifjú szemmel. Utóbbira 25 év alatti fotósok nevezhetnek.

A pályázatra csak saját fényképekkel lehet jelentkezni, és minden kategóriában csak egy fotóval, a határidő december elseje éjfél.

Az UNESCO 1987. december 11-én vette fel Hollókőt a Világörökség-listára. Magyarországon Hollókő és Budapest – a budai Várnegyed a Duna-parttal – volt az első két helyszín, amely kiérdemelte ezt a címet.
Hollókő a Várhegy alján épült középkori település palóc házaival, különleges, orsós szerkezetével mint élő település nyerte el a világörökségi címet.  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Kalifa Himalája Expedíció 2018: idén 8000 m feletti csúcsokat támadnak meg a magyar hegymászók

Tovább olvasom →