Loading...
Itt van most:  Home  >  ÉLETMÓD  >  Állatvilág  >  Aktuális cikk

Kihalás veszélyezteti a közép-amerikai tapírt: Nicaraguában a túlélésükért küzdenek – videó

Szerző   /  2017-10-05  

Nicaragua keleti részén, a Ticuantepe Állatkertben 14 közép-amerikai tapír él. Közép-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlősét a kipusztulás fenyegeti, ezért is igyekeznek szaporodását elősegíteni az intézményben.A tapírnak valamikor 16 faja volt, mára öt maradt, amelyet az emberi tevékenységek és az élőhelyek pusztulása, valamint ragadozóik veszélyeztetnek. A Ticuantepe Állatkertben lévő egyedekkel együtt csupán 800 példány maradt a fajból Nicaragua területén.

A közép-amerikai tapír, amelyet a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint kihalás fenyeget, a leginkább veszélyben lévő négylábú az országban. Az állatkertben igyekeznek tenyészteni őket, ami viszont nem egyszerű feladat, hiszen a vemhesség hosszú, 14 hónap, és a nőstények egyszerre csak egy utódnak adnak életet. Jelenleg közülük három vemhes.


Baird’s Tapir in Nicaragua – Nicaraguan Baird’s Tapir Conservation Initiative

Hamarosan a csoport más tagjait visszaengedik a vadonba, de a szakemberek szerint csak akkor, ha garantálni lehet életben maradásukat. Három évvel ezelőtt egy tapírpárt már el akartak engedni, amit azonban biztonsági kérdések miatt az utolsó pillanatban napolni kellett.

Közép-Amerikában a becslések szerint mintegy 3000 közép-amerikai tapír maradt a vadonban. Egyedszámuk az elkövetkező években akár 80 százalékkal is csökkenhet, ha az IUCN jelentése szerint mielőbb nem foganatosítanak védelmi intézkedéseket érdekükben. Populációjuk már eleve több mint felére csökkent három generáció alatt.

A tapírok testsúlya 200-300 kilogramm, élettartamuk 15-40 év. Általában nem nagyon vándorolnak, és főként éjszaka aktívak, rendszerint kilenc kilométeres sugárban maradnak élőhelyükön. Közvetlen környezetük átalakulása ennélfogva súlyosan érinti őket és túlélésüket, főképp, ha figyelembe vesszük, hogy Közép-Amerika erdős területeinek 70 százaléka 40 év alatt eltűnt.

A tapír egyike annak a 28 emlősnek, amelyet a nicaraguai környezet károsítása fenyeget. A többi között megtalálható a hangyász, a jaguár, a puma, a bőgőmajom és a közönséges csuklyásmajom.
– AFP – hirado.hu –


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Amszterdamból érkezett két hím hóbagoly a debreceni állatkertbe

Tovább olvasom →