Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Aktuális cikk

Leenane szépe: egy tragédia, amit muszáj végig nevetni – premier a nyíregyházi színházban

Szerző   /  2017-11-14  

A nálunk is közkedvelt ír Martin McDonagh darabjának premierjére készül a nyíregyházi színház Krúdy Kamaraszínpada. Göttinger Pál rendezi a Leenane szépe című tragikomédiát, melyet Upor László fordított magyar nyelvre.Martin McDonagh kultikus filmjei, például az In Bruges (Erőszakik) vagy a The Guard mellett színdarabjaival (A kripli, Vaknyugat, A párnaember, Hóhérok) is igen népszerű Magyarországon. Az ír vidéki élet kulisszái között játszódó történetekben mintha az egymásra utalt nehézsorsú emberek, közösségek, családok számára a feneketlen gyűlölet és feltétel nélküli szeretet ugyanaz az érzelem lenne.

Mintha nem egy skála két végén helyezkedne el ez a két érzelem – hanem a szélsőségeknél összeérne.

A Leenane szépe egy kegyetlen, erős akaratú anya és az ő megzavarodott, de nem kevésbé kegyetlen és erős akaratú lányának hátborzongató, véres és mégis kacagtató története, akik az világ végén, a falutól és a világtól is elzárva magukra maradnak egy kis házban. Nem fiatalok már, így hát nagyon veszedelmes dolog arról álmodozniuk, hogy az életük még változhat, pláne jobbra fordulhat…

“E darab különleges erejét az adja, hogy egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk haláltánc. A legjobb jelenetek alatt egyszerűen nem lehet eldönteni: sírjunk, nevessünk, vagy borzadjunk.” (Daily Telegraph)

“Tragikomédia, vagy inkább olyan tragédia, amit muszáj végig nevetni. Nincs benne semmiféle újítás, modernnek, formabontónak távolról sem nevezhető, talán még azt is ráfoghatjuk, hogy kissé melodramatikus. Csak éppen a maga módján tökéletesen megírt, hibátlan ritmusú darab, ritka jó dialógusokkal és sűrű, eredeti fekete humorral.” (Upor László)
– moriczszinhaz.hu –

Martin McDonagh: LEENANE SZÉPE

Fordította: Upor László
Rendező: GÖTTINGER PÁL

Szereposztás
Mag Folan: PREGITZER FRUZSINA
Maureen Folan: KUTHY PARTÍCIA
Pat Dooley: NAGYIDAI GERGŐ
Ray Dooley: MARTINKOVICS MÁTÉ E. H.

Díszlettervező: ONDRASCHEK PÉTER
Jelmeztervező: CSELÉNYI NÓRA
Ügyelő: SÁRKÖZI ISTVÁN
Súgó: NAGY ERZSÉBET
Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZS

Bemutató: 2017. november 17.


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Brian Friel: Pogánytánc – az ír drámaíró darabjának premierje a Nemzeti Színházban, videó

Tovább olvasom →