Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Gazdaság és üzlet  >  Aktuális cikk

Magyar fegyverekkel is ölnek az Iszlám Állam harcosai, derült ki egy nemzetközi szervezet jelentéséből – videó

Szerző   /  2017-12-29  

Egy tudományos kutatás 2017-es jelentéséből derült ki, hogy az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak.
Az LMP azonnali magyarázatot vár a Honvédelmi Minisztériumtól: előfordulhat-e, hogy a minisztérium által eladott csaknem harmincezer gépkarabély egy része jutott az ISIS kezébe. A párt megnyugtató válasz hiányában vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni.

A Conflict Armament Research 2017-es, “Az Iszlám Állam fegyverei” című jelentéséből derült ki, hogy az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak.


Magyar fegyverek az Iszlám Állam harcosainál

Az LMP azonnali magyarázatot vár a honvédelmi minisztériumtól (HM) az alábbi kérdésekben:

hogyan kerülhettek magyar gyártású AK-63 gépkarabélyok az ISIS harcosaihoz;

van-e köze a jelentésben említett gépkarabélyoknak a HM által 2013-ban eladott 28.586 db AK-63-hoz, vagy ahhoz az 1414 db AK-63-hoz, amelyeket 2014-ben mindössze 4500 Ft/db áron adtak el egy cégnek;

rendelkezik-e a HM olyan nyomon követő rendszerrel, amely nem csupán papírokkal fedezi a döntéshozókat, de garantálni is tudja, hogy az eladott honvédségi használt fegyverek nem kerültek szélsőséges vagy terrorista szervezetekhez; továbbá mit tud az ügyről a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat?

Amennyiben a HM képtelen érdemi és megnyugtató választ adni az LMP írásbeli kérdéseire, az LMP vizsgálóbizottságot kezdeményez a honvédség hadrendből kivont fegyverei eddigi értékesítéseinek vizsgálatára. Emellett elvárjuk, hogy az illetékes szervek azonnal kezdeményezzenek vizsgálatot a HM-től vásárló cégek ellen, arról, hová kerültek a megvásárolt fegyverek.

Továbbá olyan ellenőrző testületet kell létrehozni a 2018-as kormányváltást követően, amely hatékonyan tudja nyomon követni az eladásra kerülő fegyverek hatástalanítását.

Demeter Márta,
az LMP országgyűlési képviselője
– lehetmas.hu –  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

A luxemburgi külügyminiszter diktátorhoz hasonlította Orbánt, aki “kiforgatja” a keresztény erkölcsöt – videó

Tovább olvasom →