Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Aktuális cikk

Már egy hete tart a jelenlegi iráni vezetés elleni tüntetéshullám – videók

Szerző   /  2018-01-03  

Donald Trump amerikai elnök legújabb Twitter-bejegyzése szerint “az iráni nép végre cselekszik a rezsim ellen”. Az ENSZ főtitkára, António Guterres szorosan figyelemmel kíséri az iráni történéseket, az amerikai kormányzat pedig a közösségi oldalak újbóli megnyitását szorgalmazza Teheránnál.
Keddi bejegyzésében az amerikai elnök “brutális” és “korrupt” rendszernek nevezte a jelenlegi iráni vezetést, és elégedettségét érzékeltette, hogy az iráni nép fellép az ellen.

“Az összes pénz, amit (Barack) Obama elnök őrült módon nekik juttatott, terrorizmusra ment el és a zsebeikbe vándorolt” – vélte Donald Trump. Hozzátette: az irániaknak nincs elég élelmük, nagy az infláció, és az országban nincsenek emberi jogok.


Irán ellenségeit okolja az ajatollah

“Az Egyesült Államok figyel” – szögezte le az elnök, aki az elmúlt napokban már többször tett közzé olyan bejegyzést, amelyben bírálta az iráni vezetést és rokonszenvéről biztosította a tüntetőket.

New Yorkban a világszervezet főtitkárának álláspontját helyettes szóvivője, Farhan Hak fogalmazta meg. Hak kedden újságírókkal azt közölte: António Guterres jelenleg mérlegeli, hogy felvegye-e a kapcsolatot a teheráni kormányzattal, vagy valaki mással Iránban. “Felmérjük a helyzetet, azt, hogy milyen kapcsolatfelvétel lenne a leghasznosabb” – fogalmazott a helyettes szóvivő. Leszögezte: az ENSZ reméli, hogy Iránban sikerül elkerülni a további erőszakot és tiszteletben tartják az irániak jogát a békés gyülekezésre és véleményük kifejezésére.


Irán: kicsit más az elnyomás

Washingtonban az amerikai kormányzat arra szólította fel az iráni kormányt, hogy tegye ismét lehetővé az Instagram és más közösségi oldalak működését. Steve Goldstein külügyi államtitkár kifejtette: az Instagram, a Telegram és más közösségi oldalak “a kommunikáció legitim csatornái”. Az államtitkár leszögezte: az Egyesült Államok bátorítja az irániakat, hogy éljenek a közösségi oldalak adta lehetőségekkel, és használják az olyan magánhálózatokat, mint a VPN. Ezek a hálózatok használhatók a hatóságok által blokkolt közösségi oldalakhoz történő hozzáférésre.

A külügyi államtitkár közölte: az amerikai kormányzat változatlanul kommunikál az irániakkal, mégpedig fárszi nyelven, a külügyminisztérium közösségi oldalain, köztük a Facebookon vagy a Twitteren keresztül. Goldstein hangsúlyozta: az Egyesült Államok “bátorítani szeretné az irániakat, hogy továbbra is küzdjenek azért, ami a helyes”.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács és az Emberi Jogi Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte.
  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

A luxemburgi külügyminiszter diktátorhoz hasonlította Orbánt, aki “kiforgatja” a keresztény erkölcsöt – videó

Tovább olvasom →