Loading...
Itt van most:  Home  >  GASZTRONÓMIA
Friss

Ma van az első Nemzetközi Aszúnap – International Aszú Day, mert megérdemli

Szerző   /  2017-12-10  /  GASZTRONÓMIA, GasztroVilág  /   Ma van az első Nemzetközi Aszúnap – International Aszú Day, mert megérdemli bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A világ egyik legjobb édes borára kívánja felhívni a figyelmet a nemzetközi aszúnap (International Aszú Day), amelyet idén december 10-én ünnepelnek meg először. A több szakmai szervezet – például a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaji Bormívelők Társasága – által is támogatott aszúnaphoz egy a karácsonyi ünnepekhez közeli időpontot kerestek, így esett a választás december […]

Tovább olvasom →
Friss

Mátrai borász, Szőke Mátyás lett 2017-ben az Év bortermelője

Szerző   /  2017-12-09  /  GASZTRONÓMIA, GasztroVilág  /   Mátrai borász, Szőke Mátyás lett 2017-ben az Év bortermelője bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szőke Mátyás mátrai borász nyerte el 2017-ben az Év bortermelője Magyarországon címet. A díj jelölési szakaszában több mint 630 szakírónak, étterem-tulajdonosnak, sommelier-nek, egyéb szakembernek küldtek jelölőlapot, amelyen mindenki három-három borászt javasolhatott az elismerésre – idézte fel a csütörtöki budapesti eredményhirdetés előtt a díjat odaítélő Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke. Zilai Zoltán elmondása szerint csaknem 300-an […]

Tovább olvasom →
Friss

Ismét megszórták Michelin-csillagokkal az Ibéria-félszigetet

Szerző   /  2017-12-04  /  GASZTRONÓMIA, GasztroVilág  /   Ismét megszórták Michelin-csillagokkal az Ibéria-félszigetet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Ibériai-félszigeten 26 újabb étterem kapott Michelin-csillagot idén, ezek közül 24 Spanyolországban, kettő Portugáliában található. A két ország legkiválóbb vendéglátóhelyeit felvonultató Michelin-kalauz 2018-as kiadását mutatták be a múlt héten Tenerife szigetén található Guía de Isora városkában rendezett ünnepi gálán. Két spanyolországi étteremmel bővült a három Michelin-csillagos vendéglátóhelyek köre, a dél-spanyolországi El Puerto de Santa Maríaban […]

Tovább olvasom →
Friss

Veszélybe kerülhet Európa kedvenc utcakajája, a döner egy tervezett EU-s szabály miatt

Szerző   /  2017-12-03  /  GASZTRONÓMIA, GasztroVilág  /   Veszélybe kerülhet Európa kedvenc utcakajája, a döner egy tervezett EU-s szabály miatt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel, a döner – írta csütörtökön a Bild című német lap. A beszámoló szerint az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az egészségi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban. Amennyiben az EP elfogadja […]

Tovább olvasom →
Friss

Mézes szaunaszeánszok is lesznek a jubiláló Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon

Szerző   /  2017-11-29  /  GASZTRONÓMIA, Gasztronómiai fesztiválok  /   Mézes szaunaszeánszok is lesznek a jubiláló Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 8. és 10. között. A rendezvényen idén is kihirdetik az év mézét – közölték a szervezők a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke elmondta, a tíz év alatt a fesztivál az ország egyik legjelentősebb szakmai rendezvényévé nőtte ki […]

Tovább olvasom →
Friss

A Kárpát-medence legjobb méztermékei fesztiváloznak a hétvégén Zalaegerszegen

Szerző   /  2017-11-27  /  GASZTRONÓMIA, Gasztronómiai fesztiválok  /   A Kárpát-medence legjobb méztermékei fesztiváloznak a hétvégén Zalaegerszegen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mézlovagrendek felvonulásával, hazai és határon túli méhészek mézkülönlegességeinek kóstoltatásával, méhészeti eszközök bemutatásával kétnapos Kárpát-medencei mézlovagrendi találkozó és mézfesztivál kezdődik december 2-án Zalaegerszegen, a sportcsarnokban. A rendezvénnyel a szervezők – a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete – a mézfogyasztást szeretnék erősíteni – foglalta össze Czémán László, az egyesület elnöke a Zalaegerszegen tartott programismertető sajtótájékoztatón. A mézfesztiválon […]

Tovább olvasom →
Friss

Még odaérsz, mitöbb meg is ebédelhetsz: VinCE Champagne a Holdon

Szerző   /  2017-11-26  /  GASZTRONÓMIA, GasztroVilág  /   Még odaérsz, mitöbb meg is ebédelhetsz: VinCE Champagne a Holdon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tizennyolc champagne-ház pezsgőit, ezek mellé pedig tizennégy étterem különleges ételpárosításait, például Bresse-i csirkét, korhely hallevet, garnélás pelmenyit vagy akár osztrigát is kóstolhatnak a VinCE Champagne a Holdon látogatói vasárnap a Hold utcai Belvárosi Piacon. Noha a magyarországi pezsgőkultúra évek óta folyamatosan fejlődik, első alkalommal valósul meg olyan esemény, ahol nem szakmai kóstolón vagy nagyszabású vacsoraprogramon, […]

Tovább olvasom →
Friss

Generációk használták és tanultak sütni-főzni szakácskönyveiből: elhunyt F. Nagy Angéla

Szerző   /  2017-11-24  /  GASZTRONÓMIA, GasztroVilág  /   Generációk használták és tanultak sütni-főzni szakácskönyveiből: elhunyt F. Nagy Angéla bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Elhunyt szerdán, 90. életévében F. Nagy Angéla Aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője, aki teljes generációkat tanított meg a polgári konyha alapvető fogásaira. Az összegzés felidézi, hogy életművének minden darabja az arisztokrata-polgári étkezéskultúra és a magyar gasztronómia legnemesebb hagyományaihoz kötődik – szerepel az összegzésben, melyet az MTI-hez a család juttatott el. Kultúrtörténeti […]

Tovább olvasom →
Friss

Az idei olasz gasztro világhéten nálunk is megválasztják az év pizzáját

Szerző   /  2017-11-17  /  GASZTRONÓMIA, GasztroVilág  /   Az idei olasz gasztro világhéten nálunk is megválasztják az év pizzáját bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Többek között szemináriumokkal, konferenciákkal, séftalálkozókkal, filmvetítésekkel, kóstolókkal és vacsorákkal népszerűsíti az olasz konyhát november 20. és 26. között Magyarországon is a 2. Olasz Gasztronómiai Világhét. A világhetet az olasz külügyminisztérium kezdeményezésére rendezik meg a világ száz városában, köztük Budapesten – mondta el a rendezvénysorozat budapesti sajtótájékoztatóján Olaszország magyarországi nagykövete. Massimo Rustico hangsúlyozta: az olasz konyha […]

Tovább olvasom →
Friss

Hétvége programokkal a Skanzenben: Szent Márton Újborfesztivál és Libator

Szerző   /  2017-11-09  /  GASZTRONÓMIA, Gasztronómiai fesztiválok  /   Hétvége programokkal a Skanzenben: Szent Márton Újborfesztivál és Libator bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen Márton-napi fesztiválján november 11-12-én. Vidám tollfosztó, népi játékok, mesék, táncház és koncertek várják a látogatókat. A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka és ezzel a kalákában végzett munka a házakban. Márton-nap […]

Tovább olvasom →
  • Hirdetés