Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Aktuális cikk

Nápolyi komédiát rendez Csiszár Imre az angyalföldi teátrumban: Filuména házassága

Szerző   /  2017-11-10  

November 11-én mutatja be a József Attila Színház Eduardo de Filippo Filuména házassága című komédiáját. A poénokban, olaszos temperamentumban és nem mindennapi fordulatokban bővelkedő történetet Csiszár Imre állítja színpadra, a főszerepeket pedig Vándor Éva és Nemcsák Károly játsszák.A darab szerzője igazán izgalmas személyisége az olasz színháznak, hiszen nemcsak egyszerű színdarabíró volt, hanem rendező és társulatvezető is. Darabjait saját társulata számára maga írta, rendezte és a főszerepeket rendszerint el is játszotta. De Filippo talán a legnagyobb ismerője volt a nápolyi kisembereknek, akikről pályafutása során számtalan vígjátékot írt. Szövegeiből sugárzik a szeretet saját komikusan esetlen figurái iránt, nem rajtuk, hanem kis gyarlóságaikon és ironikusan kétségbeesett kísérleteiken nevet a néző.

Így van ez a Filuména házasságával is, mely az egyik legjobban sikerült komédiája. A történet, egyszerre könnyeden szórakoztató és megindító. Tökéletesen kortalan, így bármikor aktuális. Filuména Marturano (Vándor Éva), a Domenico Soriano (Nemcsák Károly) által kitartott volt utcalány nagy leleménnyel halálos beteget színlelvén, utolsó kívánságaként elveteti magát az őt immár negyed évszázada kihasználó kivénhedt ficsúrral, a jómódban élő cukrásszal, Domenicóval. De korántsem kicsinyes önzésből vetemedik erre a csalásra: három titokban felnevelt fiáért teszi, akiknek nevet és társadalmi megbecsülést kíván szerezni a hangzatos Soriano névvel.

Domenico nem hagyja annyiban a dolgot: mindenáron felbontani igyekszik a szerinte törvénytelen házasságot. Ehhez talál is egy minden paragrafussal felvértezett, félszegen fontoskodó ügyvédet (Őmböli Pál), aki az olvasni nem tudó Filuménának paragrafus-nyelven bebizonyítja, hogy a házasság csak akkor lenne érvényes, ha a feleség, mármint Filuména meghalt volna. A bonyodalmak pedig még csak ezután következnek…

A komikus és temperamentumos szerepek megformálásához, mint a rendező, Csiszár Imre elmondta: “Remek ritmusérzékű és karakterizáló képességű színészekre van szükség.” A két főszereplő, Vándor Éva és Nemcsák Károly számára igazi jutalomjátéknak ígérkezik a darab, ami remélhetőleg a közönség tetszését is elnyeri és méltó folytatása lesz a Kaviár és lencse, a Balfácánt vacsorára, vagy a tavaly bemutatott Az üvegcipő sikerének.

Eduardo De Filippo: Filuména házassága
nápolyi komédia két részben

Fordította: Török Tamara

Rendező: Csiszár Imre

Szereposztás
Filuména Marturano: Vándor Éva
Domenico Soriano: Nemcsák Károly
Alfredo: Ujréti László
Rosalia: Kocsis Judit
Umberto: Chajnóczki Balázs
Riccardo: Vaszkó Bence
Michele: Előd Álmos
Diana: Kovalik Ágnes
Lucia, szolgáló: Fekete Réka Thália
Terezina, varrónő: Jónás Andrea
Nocella, ügyvéd: Ömböli Pál

Díszlet: Csiszár Imre
Jelmez: Szakács Györgyi
Szcenikus: Tompai Zsuzsa
Dramaturg: Szokolai Brigitta
Zenei szerkesztő: Csiszár Virág
Súgó: Törőcsik Eszter
Ügyelő: Pethő Dávid
Rendezőasszisztens: Czipó Gabriella

Bemutató: 2017. november 11.


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Gyomor-keserű, baromi röhejes Utánképzés ittas vezetőknek a Magyar Színházban

Tovább olvasom →