Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Aktuális cikk

Nem kevesebb, mint 125 éves Oscar Wilde-darabot szabott magára a Thália társulata Premierajándék címmel

Szerző   /  2017-12-02  

Premierajándék címmel mutatja be rendhagyó módon Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című vígjátéka alapján készült új darabját a Thália Színház szombaton, Csányi Sándor rendezésében.
Egy próbán keresztül mutatja be egy darab színrevitelének nehézségeit vagy éppen komikus részeit a Premierajándék című vígjáték, amelyet az Oscar Wilde-mű alapján Csányi Sándor és maga a társulat írt a hétköznapi színházi gyakorlatok alapján.

Egy olyan darabot szerettem volna létrehozni, amely kicsit megidézi a főiskolás éveket és visszahozza azt, amit igazán szeretünk a színházban – fogalmazott a rendező a darab csütörtöki főpróbáján.

Mint mondta, Oscar Wilde 1892-ben bemutatott laza szerkezetű, de drámai mondanivalóval bíró darabja alkalmasnak bizonyult arra, hogy bemutassák azt, ahogyan egy színházi próbafolyamat zajlik és végül színpadra kerül a végleges mű. A közönség szemtanúja lehet, milyen amikor valaki bakizik vagy elfelejti a szöveget, mi az, ami ilyenkor továbblendíti vagy milyen az, amikor a színészek összevesznek, hogyan instruál a rendező, vagy mitől függ, a színpad mely részén hangzik el a monológ.

“Nagyon izgalmas dolog az, ahogyan megszületik egy színdarab, és úgy gondoljuk, hogy ez a nézőket is érdekli. Minden, ami benne van az előadásban, az tényleg a próbák alatt született” – fűzte hozzá Csányi Sándor.

“Ez nem egy olyan helyzet, nem az a fajta interakció, ami normális a színházi előadásoknál, de nem is olyan, mint amilyet a színházak éjszakáján láthatnak a nézők egy próbafolyamatba bepillantva” – fogalmazott Vida Péter, a darab egyik szereplője. Minden egy kísérlet, ami annak a fényében is változik, hogy a közönség miként reagál – mondta. “Azt sem tudjuk, hogy ez a próba véget fog-e érni, ezért borzasztó izgalmas”.

A történet főszereplője a 21 éves Lady Windermere (Tóth Eszter), aki mindent tud a világról; tudja, hogyan kell élni, mi a jó és mi a rossz, azonban egyszer csak “megtörténik maga az élet”, és rájön, hogy semmi nem úgy működik, ahogy azt ő elképzelte.

“Szerintem ez egy olyan értékes gondolat, amit érdemes átadni a nézőknek egy lányról, aki az előadás végére rájön arra, hogy nem lehet a szemedet becsukni az élet egyik felére és csak a másikra nyitva tartani, mert az élet ennél sokkal bonyolultabb” – fejtette ki a rendező.

Premierajándék
Írta: Oscar Wilde és a társulat

Fordította: Hamvai Kornél
Rendező: Csányi Sándor

Szereplők
Lady Windermere: Tóth Eszter
Lord Windermere: Bán Bálint
Mrs Erlynne: Schell Judit
Lord Darlington: Mózes András
Berwick hercegnő: Szabó Erika
Lord Augustus: Tamási Zoltán
Mr Dumby: Vida Péter
Lady Plymdale: Fodor Annamária
Parker, komornyik: Domokos László m.v.

Díszlettervező: Bagossy Levente
Jelmeztervező: Velich Rita
Rendezőasszisztens: Magócs Niki
Súgó: Andrási Kata
Dramaturg: Varga Zsófia

Bemutató: 2017. december 2.  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Brian Friel: Pogánytánc – az ír drámaíró darabjának premierje a Nemzeti Színházban, videó

Tovább olvasom →