Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Aktuális cikk

Nobel-békedíj 2017: az ICAN nemzetközi civil szervezet kapja a békedíjat – videó

Szerző   /  2017-10-07  

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.A bizottság indoklása szerint azért ítélte oda a genfi székhelyű civilszervezetnek a díjat, mert ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat atomfegyver bevetése a Földön, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.


Az ICAN kapta a Nobel-békedíjat

A 9 millió svéd koronával (294 millió forint) járó díjat december 10-én adják át Oslóban.

Kitörő örömmel fogadta az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN, hogy idén ők kapják a Nobel-békedíjat – derül ki a szervezet szóvivőjének pénteki reagálásából.

“Képzelheti, hogy repesünk a boldogságtól. Ez remek hír” – mondta a Reuters hírügynökségnek Daniela Varano, aki szerint a díj az atomfegyverek betiltásáért küzdők sokéves munkájának elismerése, különös tekintettel a Japánt ért atomtámadások túlélőire, a hibakusákra.

Beatrice Fihn, a szervezet igazgatója elmondta, pár perccel a bejelentés előtt felhívták, de a hivatalos bejelentésig azt hitte, csak tréfa, hogy ők kapják a Nobel-békedíjat, amit óriási megtiszteltetésnek nevezett. Mind mondta: ez üzenet az atomhatalmaknak, az ICAN pedig az elismerést arra fogja használni, hogy minél több országot rávegyen, hogy csatlakozzanak az atomfegyvertilalmi egyezményhez.


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

A luxemburgi külügyminiszter diktátorhoz hasonlította Orbánt, aki “kiforgatja” a keresztény erkölcsöt – videó

Tovább olvasom →