Loading...
Itt van most:  Home  >  HÍREK  >  Belföld  >  Aktuális cikk

Nyílt levél Junckernek: az EB függesszen fel minden uniós támogatást Magyarország számára – videó

Szerző   /  2017-11-29  

Nyílt levélben szólította fel az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Juncker-t Hans Eichel, volt német pénzügyminiszter, egyben a G20-ak egykori elnöke, hogy ne folyósítson több uniós pénzt Magyarországnak – derült ki az Euronews cikkéből.
A német politikus mellett három volt európai biztos is aláírta a levelet, név szerint Pascal Lamy, Franz Fischler és Yannis Paleokrassas, akik levelükben úgy fogalmaznak:

„Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy ideiglenesen függesszen fel minden uniós támogatást Magyarország számára, kivéve azokat, melyeket a Bizottság közvetlenül oszt el, vagyis ahol a magyar kormány közvetítő szerepe nem érvényesül.”

– írta az Euronews hírportál.


A magyar EU-támogatások leállítását kérik

Eichel az Euronews-nak azt mondta, aggasztja, ami az elmúlt időszakban Magyarországon és Lengyelországban történik.

Az elmúlt években az egész intézmény- és jogrendszer oly módon változott meg Magyarországon, mely lehetővé teszi, hogy az uniós pénzek nagy részét direkt vagy indirekt módon bizonyos üzleti és politikai körök szerezzék meg, tekintet nélkül arra, mennyire hátrányos ez a magyar társadalom számára.”

Arról is írnak, “a magyarországi fejlesztések 95 százaléka eu-s pénzből valósul meg.

A magyar kormány nemrég jelentette be, hogy 2017-2018-ban szétosztja a 2014 és 2020 közötti uniós előirányzat nagy részét, és ezt gyors ütemben azóta is teszi. A cél egyértelmű: segíteni a Fideszt a 2018 tavaszán tartandó választásokig – és azzal, hogy mi lesz azután, mikor az uniós támogatás kimerül, nem törődnek.”

A levél írói szerint egyértelmű, mit kell tenni: azonnali hatállyal fel kell függeszteni az uniós kifizetéseket, legalább átmenetileg, és csak akkor újraindítani őket, ha a demokratikus értékeket helyreállították, a korrupciót pedig megállították.

Később idézik Gajus Scheltema, volt magyarországi holland nagykövet szavait: “Nem finanszírozhatjuk a korrupciót, és nem tarthatunk életben egy korrupt rezsimet. Ugyanakkor folytatnunk kell a kevésbé fejlett régiók támogatását – ez a szolidaritás. Gazdaságilag Magyarország még mindig Nyugat-Európa mögött halad, vagyis szükség van rá, hogy segítsünk. De csak oly módon, mely a magyaroknak és a hollandoknak is elfogadható. Sokkal átláthatóbbá, elszámoltathatóbbá és átvizsgálhatóvá kell tennünk a rendszert.”

Csak 2015-ben Magyarország 5.63 milliárd eurót kapott uniós támogatásként. Ebből 3.69 milliárd, vagyis a pénz 66 százaléka regionális politikára ment el, ez jóval több, mint az uniós átlag (39 százalék). A mezőgazdaságra 1.79 milliárd euró (32%) ment el, kutatásra és fejlesztésre viszont csupán 82 millió eurót szánt a magyar kormány az uniós pénzekből. Ez a teljes összeg csupán egy százaléka, ami mélyen az uniós átlag alatt van, mely egyébként 10 százalék.

A levél végül azzal zárul, hogy felszólítják a Bizottságot a cselekvésre. “A Bizottság feladata az Unió gazdasági érdekeinek védelme. A Bizottságnak ezért azonnali hatállyal és haladéktalanul eleget kell tennie eme kötelezettségének Magyarország tekintetében.”
  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Az ENSZ, de a német szövetségi kormány is bírálja a “Stop Soros” törvénytervezetet – videó

Tovább olvasom →