Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Aktuális cikk

O. márkiné: egy megerőszakolt, ártatlan nő története a Trojkától a Jurányiban – videó

Szerző   /  2017-11-14  

Hazai premierre készül a Trojka Színházi Társulás. Heinrich von Kleist: O. márkiné című regényéből készült színpadi adaptációt a Jurányi Produkciós és Inkubátor Házban mutatják be Soós Attila rendezésében.Szász Hanna dramaturg gondolatai a darabról: Heinrich von Kleist: O. márkiné története a teljes kiszolgáltatottság metaforája. Ocsmány, szentimentális és abszurd egyszerre. Elalélt állapotban megerőszakolja az a férfi, aki előzőleg kimenti öt erőszakoskodó férfi karjaiból egy erőd elfoglalása során. Hónapokkal később a nő ráébred arra, hogy gyermeket vár, mire a családja kitagadja, hiszen bár várandós, de nem tudja megindokolni, hogyan esett teherbe. Ezek után felad egy hirdetést, hogy jelentkezzen az a személy, akitől gyermeket vár.


Trojka Theatre Company: The Marquise of O. trailer 03 minutes HD

Soós Attila rendező gondolatai a darabválasztásról: A történetek kényszerítenek arra, hogy színpadra állítsuk őket. Az előző darabunk próbafolyamata, de legfőképpen a nyári elő bemutató után eltelt három hónap megtanított különbséget tenni a valódi személyesség és az álszemélyesség között az interpretációban. A legfőbb tanulság, hogy az irodalmi alapanyagból kiolvasott személyes vonatkozások személyes megjelenítésének kulcsa: a józan ítélet, az objektívnek érezhető irányítás elsőként saját magam fölött, és másodsorban az adaptációban. Mint az eddigi anyagválasztásokban, most is az egyik létrejött anyag megszülte a következőt, jelen esetben az Orlando az O. márkinét. A próbafolyamat egy váratlan, de mégis logikus pontján ez a „szülés” magától történt meg: az Orlando második felvonásában Lady Orlando a szexuális bántalmazását követő pillanatban teljesen váratlanul karóráért kiált. Abban a pillanatban szülte meg Lady Orlando O. márkinét.

Soós Attila rendező gondolatai a történetvezetésről és az időkezelésről – egy fiatal özvegy állapot-drámája. Az adaptációban az elbeszéléshez hűen követjük az eseményeket. A három részre osztott jelenetsorrend sűrű tagolással három időegységet is magába foglal. A kimondott szavak beteljesülnek, a bűnösök megbűnhődnek, és végül feloldozást kapnak. A megbocsátás és a szerelem győzedelmeskedik a félelem és a múltban átélt traumák felett. Az idősíkokat gyors tempóban váltó történetünk nézőpontja a romantikus hősé: O. márkiné idegrendszerével, őszinteségével, és nem utolsó sorban állapotával haladunk jelenetről jelenetre. A személyességében gazdag, vallomásos állapot-dráma a kiszolgáltatottság nézőpontjából szeretne rávilágítani a megerőszakolt, ártatlan nő esetére.

Trojka Színházi Társulás

Heinrich von Kleist: O. márkiné

Rendező: Soós Attila

Szereplők: Nagy Dóra, Bárnai Péter, Soós Attila
Színpadra alkalmazta: Szász Hanna és Soós Attila
Dramaturg: Szász Hanna
Dramaturg konzultáns: Radnai Annamária
Fénytervező: Hlinka Móni
Produkciós vezető: Váczi László
Rendezőasszisztensek: Piróth Kinga és Rónay Dóra

Külön köszönet Bereczki Csillának, Szlávik Júliának, Varga Aliznak,
Hutanu Emilnek, Balázs István Balázsnak, és a Sín Kulturális Központnak!

Bemutató: 2017. november 17.
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Brian Friel: Pogánytánc – az ír drámaíró darabjának premierje a Nemzeti Színházban, videó

Tovább olvasom →