Loading...
Itt van most:  Home  >  ÉLETMÓD  >  Állatvilág  >  Aktuális cikk

Öt alpesi mormota született a Szegedi Vadasparkban, ha mázlid van, már láthatod is az apróságokat

Szerző   /  2017-06-13  

Alpesi mormoták születtek a Szegedi Vadasparkban, a szerencsés és türelmes látogatók már megfigyelhetik a csapat üregrendszeréből előbújó öt kölyköt.

Szegeden 2015 ősze óta gondoznak alpesi mormotákat. A tarvarjakkal közös bemutatójukban – természetes élőhelyükhöz hasonlóan – a rágcsálók kiterjedt földalatti járatrendszerben ástak. Így a gondozók csak akkor vették észre a kölyköket, amikor már elég nagyra nőttek, hogy kimásszanak a szabadba. Bár még elég félénkek, a szerencsésebb, vagy inkább türelmesebb látogatók megleshetik a mormotacsaládot, ahogy az üregeiket óvatosan elhagyva gyűjtik a táplálékot – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

Tavaly egy mormotakölyök született, az volt az első alkalom, hogy Magyarországon sikerült szaporítani a mókusfélék közé tartozó rágcsálókat.

Az alpesi mormota  az európai magashegységek lakója, élőhelye a Pireneusoktól a Keleti-Kárpátokig elterjedt. Az Alpokban most is szép számmal élnek, a Magas-Tátrában élő alfaja azonban védelmet élvez. Romániában a visszatelepítésével próbálkoznak, a jelek szerint sikerrel, csakúgy, mint a Pireneusokban. Viszonylag nagy méretűek, kifejlett egyedei akár 8 kilogramm súlyúak és 70 centiméter hosszúak is lehetnek.

Szemben a medvékkel, a mormoták valódi téli álmot alszanak, szívverésük és lélegzésük teljesen lelassul, testhőmérsékletük lecsökken, a lehető legkevesebb energiát használják fel. A Szegedi Vadasparkban sincs ez másként, itt is így vészelik át a telet. A természetben a mormoták főleg az alpesi legelők növényeivel, többek között fűvel is táplálkoznak, de ezen kívül magokat és ízeltlábúakat is szívesen fogyasztanak. A kicsinyeik tavasszal születnek meg, hogy legyen idejük a következő télre felnőni és elég zsírt raktározniuk.


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Két hetes expedíción kutatnak a fülemülesitke után magyar madarászok Albániában

Tovább olvasom →