Loading...
Itt van most:  Home  >  UTAZÁS  >  Tippek és tanácsok utazáshoz  >  Aktuális cikk

Pár lépésre az Országos Kéktúra útvonalától, a Romhányi-hegyen átadták a Prónay-kilátót

Szerző   /  2017-10-12  

Átadták a 26 méter magas Prónay-kilátót a Romhányi-hegyen, melynek teljes magassága 26 méter, 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, a felső teraszra 128 lépcső vezet.Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban látogatható. 23 méter magasan lévő teraszáról teljes körpanorámás kilátás élvezhető: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.

A kilátóból látható az Ipoly-mente és a Karancs-Medves-vidék, ahol újabb turisztikai beruházásokkal bővíti kínálatát az Ipoly Erdő Zrt. Ezek a vidékek olyan kulturális, történelmi és geológiai értékek őrzői, mint a Palóc Múzeum Balassagyarmaton, a Madách- és a Mikszáth-kúriák, a szécsényi kastélymúzeum és történelmi városközpont, a Páris-patak völgye, a somoskői, szilváskői bazalt- és a béri andezitoszlopok, a nógrádi, a csábrági, a somoskői, valamint a salgói vár.

A kilátót az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból finanszírozva, nettó 45 millió forintból építette meg – áll a Földművelésügyi Minisztérium MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Melyik gyógyvíz mit orvosol? – tanácsok termálfürdőbe készülőknek

Tovább olvasom →