Loading...
Itt van most:  Home  >  ÉLETMÓD  >  Egészség  >  Aktuális cikk

Téged is érint! Tudnivalók a mától elindult elektronikus egészségügy rendszerről

Szerző   /  2017-11-01  

Mától minden magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles használni az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszert, amely számos – a betegeket is érintő – újdonsággal szolgál.A rendszer bevezetését több hónapos próbaidőszak előzte meg, amelyben a kórházak, gyógyszertárak, szakrendelők folyamatosan csatlakoztak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, és amely hiba nélkül zajlott le.

Az EESZT célja összehangolni az intézmények működését és egy olyan adatbázis kezelését, amely a későbbi szakmapolitikai döntéseket alapozza meg. A rendszer azt is biztosítja, hogy a lakosság idén év végétől a betegadataihoz kellő biztonsággal hozzáférhessen.

Az EESZT egy ágazati portál az egészségügyi szféra regisztrált felhasználóinak, és ezen a zárt szakmai portálon a többi között megteremtik az egykapus jelentésküldés lehetőségét, a háziorvosok, szakorvosok számára közvetlenül elérhetővé válnak a saját vagy a kezelt betegre vonatkozó adatok, és az intézményi ellátási dokumentumok is.

A rendszer 5-ös biztonsági besorolású – tehát a legmagasabb – IT-biztonsággal bír, minden hozzáférést naplóz, és a beteg látja, ki fért hozzá az adataihoz. A program rögzíti a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. A betegek adataihoz tehát csak az arra jogosultak férhetnek hozzá, és ők is csak a szükséges mértékben, illetve mélységben.

Az új rendszer a betegeknek is könnyebbséget jelent, hiszen a leleteikért nem kell visszamenniük a járóbeteg-szakrendelésre, laboratóriumba, mert a háziorvos vagy a kezelőorvos eléri ezeket a dokumentumokat EESZT rendszerében.

Ezzel követhetővé válik, hogy aki orvoshoz megy, arról – a megfelelő jogosultságok birtokában – azonnal tudják, milyen gyógyszereket szed, milyen érzékenysége, allergiája van, vagy milyen betegségei, műtétei voltak korábban. Elkerülhetők lesznek majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, és a betegnek nem kell a leleteit, röntgenfelvételeit magával vinnie. Mindezzel gyorsabbá és biztonságosabbá válik az ellátás.

A rendszert használó orvosoknak, asszisztenseknek ugyanakkor szükségük lesz elektronikus személyi igazolványra, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ már megrendelte az e-személyik olvasásához szükséges 90 ezer kártyaolvasót.

A betegellátásnak, gyógyszerfelírásnak nem lehet akadálya, ha egy beteg olyan egészségügyi intézményben kezelteti magát, amely még nem fejezte be a rendszerhez történő végső csatlakozást.

A rendszerben az adathozzáférés alapvető szabálya, hogy receptet, beutalót és úgynevezett eProfil-bejegyzést csak orvos írhat, egészségügyi adatot jelenleg csak orvos, kezelőorvos kérdezhet le, még ki nem váltott vényt azonban az adott patika bármely gyógyszerkiadásra jogosult munkatársa lekérdezhet.

Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez a lakosságnak nincs szükség e-személyire, azonban a páciensek rendelkezhetnek arról, milyen beteginformációkhoz adnak hozzáférést.

Alapbeállítás szerint a kezelőorvos bármilyen információhoz hozzáférhet, kivéve az érzékeny adatokat, például a pszichiátria ellátással vagy a nemi betegséggel kapcsolatosakat. Önrendelkezni az www.eeszt.gov.hu oldalon, az ügyfélkapun belépve és a taj-számot megadva lehet. Akinek nincs ügyfélkapuja, a kormányablakoknál ezt el lehet intézni.

A EESZT egyik – a betegeket leginkább érintő és foglalkoztató – eleme az e-recept. A kezdeti időszakban – november 1-jét követően – is megmaradnak a papíralapú, eddig ismert vények, azonban a gyógyszerfelírás már az új rendszeren keresztül történik.

Az e-recept rendszer bevezetése fokozatosan történik, és az ezt a területet szabályozó miniszteri rendelet megjelenése után lépnek életbe a rendelkezések. A papíralapú felírási igazolás (a jelenleg használt papír vény) kiváltásának lehetősége gyorsítja a gyógyszertári expediálás menetét, hiszen az e-recept vonalkód alapján azonnal megtalálhatóak a “felhőbe” felvett receptadatok, így azok rögzítésére már nincs szükség.

Emellett a rendszer fokozza a betegbiztonságot, mivel nem fordulhat elő a gyógyszerhalmozás, vagy az, hogy ellentétes hatóanyagú gyógyszereket váltson ki a beteg. További előnye, hogy a személyazonosság igazolása és taj-azonosítás után már recept nélkül is kiváltható a gyógyszer saját részre. Ehhez mostanra minden feltétel adott, így a bevezetésnek akadálya nincs.

A közeljövőben pedig – a fokozatos bevezetést és a rendszer terhelését szem előtt tartva – mindenki számára megnyílik az a lehetőség is, hogy e-személyi igazolvánnyal kaphassa meg a felírt gyógyszereit.
Ezenkívül továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a hozzátartozók váltsák ki a beteg gyógyszerét, ehhez az orvostól kapott “felírási igazolást” kell majd bemutatni a patikában. Jövő év végéig amúgy is kötelező a papíralapú vények kiállítása, de ha valaki kéri, utána is megkapja a hagyományos receptet orvosától.

Az EESZT-hez jövő november elsejével csatlakozik az Országos Mentőszolgálat, és a magánszolgáltatóknak is kötelező lesz akkortól belépni a rendszerbe.
– MTI –

Frissítés! Nem az a lényeg, hogy kik írják, hanem hogy mi áll az alábbi két közleményben

A magyar betegek adataival kísérletezget a Kormány

Ma indul hazánk legnagyobb egészségügyi célú emberkísérlete, ugyanis a Kormány egy alig működőképes elektronikus hálózatba csatlakoztatva kezd hazárdírozni, magyar betegek millióinak legszemélyesebb adataival. Teszi ezt úgy, hogy nyilvánvalóan képtelen volt megteremteni a XXI. századi egészségügyet az elmúlt hét évben. Éppen ezért aggodalommal figyeli a szakma és a betegek is, ahogy november 1-től az összes beteg adatát egy biztonságosnak mondott elektronikus rendszerben kezeli tovább az állam.

Az információtechnológia vívmányai jó lehetőséget kínálnak az egészségügy fejlődésére is, de

tartani lehet attól, hogy az erre a célra elköltött 8 milliárd forint ellenére, olyan problémáktól lesz hangos az EESZT mindennapos működése, mint a BKK jegyértékesítési botránya, vagy a nemzeti konzultációs portálon futó orosz kód esete.

Ez mind annak a következménye, hogy a Kormány képtelen rendet tartani az egészségügyben. Különösen

aggasztó, hogy a rendszer fejlesztésében feltűntek azok a szereplők, akik mindkét előző botrányban is érintettek voltak, így csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek veszélybe a magyar betegek legféltettebb adatai. Túl a fentieken a súlyos milliárdokból felállított rendszer úgy lett létrehozva, hogy a jövő év májusától kötelező Európai Uniós adatvédelmi előírások teljesítésére alkalmatlan, ami jól mutatja, hogy mennyire tartja fontosnak a Kormány a betegek érzékeny adatait.

A Jobbik hisz abban, hogy az egészségügyet lehet állami fenntartásban is XXI. századi módon működtetni, de tudja azt is, hogy erre a XX. században ragadt pártszövetség, a Fidesz-KDNP képtelen.

A Jobbik arra hívja fel a lakosság és a döntéshozók figyelmét, hogy ha bármi visszaélést tapasztalnak az új elektronikus egészségügyi rendszerben azonnal jelezzék azt a hatóságoknak, mert a betegek adatai soha sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe, és ezt minden áron meg kell akadályozni.

Lukács László frakcióvezető-helyettes
Kiadó: Jobbik parlamenti frakciója

Káosz az online egészségügyi rendszerben – Elképesztő káosszal indul az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér.

A Párbeszéd írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy adjon ki minden adatot az utolsó pillanatban kiadott kártyaolvasók közbeszerzésével kapcsolatban.

Hiába vették át korábban a háziorvosok a betegek adatainak leolvasásához szükséges kártyaolvasókat, a rendőrség futárszolgálata újabb eszközöket szállított ki az érintetteknek. Volt, aki további hét, mások mindössze egy eszközt kaptak az államtól.

Sok orvos arra is panaszkodik, hogy nem lehet elérni az Állami Egészségügy Ellátó Központ ügyfélszolgálatát sem, így nem tudják megoldani az esetlegesen felmerülő technikai problémákat.

A Párbeszéd írásbeli kérdést intézett Pintér Sándorhoz, hogy megtudja, mégis milyen okból volt szükség az utolsó pillanatokban újabb eszközök kézbesítésére és azokat milyen szempontok szerint osztották szét a háziorvosok között.

Felmerül ugyanis a gyanú, hogy az ellátóközpont direkt több eszközt vásárolt a szükségesnél, hogy azzal valamelyik fideszközeli céget juttassa komolyabb bevételhez.

Emiatt feltettük azt a kérdést is, hogy kik indultak a kártyaolvasókkal kapcsolatos közbeszerzéseken és azt mennyi pénzből vásárolta meg a magyar állam.

A Párbeszéd tart attól, hogy megfelelő előkészítés miatt a rendszer élesítése után az összeomolhat, ami miatt komoly fennakadások várhatóak majd a háziorvosi ellátásban.

Szabó Tímea – a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő
Kiadó: Párbeszéd
– OS –


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Amszterdamból érkezett két hím hóbagoly a debreceni állatkertbe

Tovább olvasom →