Loading...
Itt van most:  Home  >  TUDOMÁNY  >  Aktuális cikk

Tesla a világűrben: az eddigi legnagyobb rakéta, a Falcon Heavy egy gépkocsit vitt magával – videók

Szerző   /  2018-02-08  

Sikeresen útnak indították kedd délután az Egyesült Államokból a SpaceX vállalat új, óriás rakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla típusú gépkocsit vitt magával, hogy Nap körüli pályára állítsa a tervek szerint.
A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, és korábban is csak a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül. Az indulását óriási érdeklődés kísérte a helyszínen, a floridai Cape Canaveralban és a tv-képernyőkön keresztül.


Gépkocsi a világűrben

Elon Musk sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a harmadik, vadonatúj gyorsítórakétában feltehetően nem maradt elegendő üzemanyag ahhoz, hogy lefékezze magát, ezért valahol a drónhajó közelében lezuhant.

A Falcon Heavy felépítése egyszerű: egy korábban már kipróbált rakétatípusból (Falcon 9) hármat kapcsoltak egybe. A nagy kérdés, hogy a három egység miként tud majd együttműködni repülés közben.


Musk: egy milliárdos álmodozó portréja

A Falcon Heavy óriásűrhajót három Falcon 9 típusú, újrahasznosítható gyorsítórakéta szállította az űrbe. Az óriásrakétát kedd délután indították útnak a floridai Cape Canaveralből, és a rakétakísérlet szinte teljes sikerrel zárult. Az űrhajó utolsó fokozata felvitte az űrbe hasznos rakományát, egy Tesla Roadster típusú gépkocsit, bizonyítva ezzel a kísérlet sikerét, reklámozva egyúttal Musk vállalatát.

Két gyorsítórakéta – amely már szállított hasznos terhet a Nemzetközi Űrállomásra – nyolc perccel a start után szinkronban szállt le a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont közelében lévő légi támaszpontra, így további űrmissziókon is fel lehet majd őket használni. Egy ideig nem lehetett tudni, hogy mi történt a harmadik, középső gyorsítórakétával, amely a gépkocsit eljuttatta az űrbe, és amelynek az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon kellett volna landolnia, Florida partjaitól mintegy háromszáz tengeri mérföldre.

Musk szerint a rakéta óránkénti közel 500 kilométeres sebességgel csapódott a tengerbe. A becsapódáskor károk keletkeztek a horgonyzó platformban, megrongálódott két hajtóműve, és tönkrement az a kamera is, amelynek rögzítenie kellett volna a landolást. A gyorsítófokozat darabjai szanaszét szóródtak a platformon és az óceánon. A harmadik Falcon 9-es gyorsítórakéta megsemmisülése ellenére az űripar történelminek mondható rakétakísérlete sikeresnek könyvelhető el.

A Falcon Heavy a jövőben képes lesz majd akár 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani, a Holdra vagy a Marsra vagy még távolabbi helyekre vinni.

A rakétakísérletet hatalmas érdeklődés övezte szerte a világon, a Youtube videomegosztó portál jóvoltából milliók nézhették élőben a kísérletet, és a Roadster űrbéli utazásának kezdetét a rájuk szerelt kamerák segítségével. Ez volt a legnagyobb videómegosztó portál történetének második legnagyobb online nézettségű eseménye.

Elon Musk a felbocsátás után néhány órával Twitter-bejegyzésében tudatta, hogy a Falcon Heavy utolsó fokozatának hajtóművei harmadszor is sikeresen beindultak, az űrhajó – elhagyva a Föld gravitációs terét – áthaladt a Mars keringési pályáján is, és jelenleg az aszteroidaöv felé tart. A gépkocsi hat hónap múlva érkezik a Mars közelébe, de nem valószínű, hogy a bolygóba csapódik, hanem évmilliárdokon át kering majd a Nap körül, elhaladva néha a Föld és a Mars közelében is.
  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Svéd nyelvészek eddig nem ismert nyelvet fedeztek fel Malajziában – videó

Tovább olvasom →