Loading...
Itt van most:  Home  >  KULTÚRA  >  Kiállítások  >  Aktuális cikk

“Thury 77”: születésnapos emlékkiállítás az Artézia Galériában

Szerző   /  2018-02-05  

2018. január 27-én nyílt meg Thury Levente kerámikus emlékkiállítása az Artézi Galériában. Most lenne 77 éves, tíz éve halott.
1971-től több egyéni bemutatkozása volt itthon és külföldön egyaránt, 1968-tól számos csoportos kiállítás szereplője, művei itthoni és nemzetközi közgyűjteményekben is megtekinthetők.

Egyedi kerámiaszobrokat, elementáris domborműveket és különleges térelválasztókat készített. Munkáiban megőrizte a kézművesek kötődését a legősibb matériákhoz, a földhöz, agyaghoz, ugyanakkor a dolgok szellemi tartalmai, bonyolult jelentéstartományai foglalkoztatták.

A nyolcvanas évek elejétől központi témájává vált a gólem, a középkori prágai zsidó misztikában életre keltett agyagszobor. Ehhez a Löw rabbi teremtette emberszerű lényhez Thury Leventét saját családjának legendáriuma is hozzá kötötte. Tradíció, mítosz, mágia – agyag és vér keverékéből gyúrt lények az asszír-babilon kultúrából a mai napig szerves tartozékai, kísértő lényei az emberi képzeletnek.

Thury Levente leleménye, hogy nemcsak hatalmas termetük miatt is ijesztő gólem-kolosszusokat alkotott, hanem tenyérnyi, kis méretük ellenére is gigantikus és sokféle alakban, alaktalanságban megjelenő agyagszörnyeket teremtett. Ezek az emblematikus figurák a mai fenyegető, dühöngő emberellenes megnyilvánulásokat idézik meg.

A „Thury77” címet viselő kiállítás február 15-ig látogatható az Artézi Galériában.  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Gyomor-keserű, baromi röhejes Utánképzés ittas vezetőknek a Magyar Színházban

Tovább olvasom →