Loading...
Itt van most:  Home  >  TUDOMÁNY  >  Aktuális cikk

Újra látható Kínában a taj hercegnő “kortalan” múmiája – videó

Szerző   /  2017-12-04  

Öt év után ismét láthatja a közönség Kínában a “Kelet Csipkerózsikájaként” emlegetett, több mint 2200 éves holttestet, amelyen rejtélyes módon nem fog az idő.
A közönség most öt év után újra megtekintheti a Hszin Csuj, a Kelet Csipkerózsikájaként is ismert nemeshölgy múmiáját, aki Li Cang kormányzó felesége volt a Nyugati Han-dinasztia (i.e. 206 – i.sz. 25) idején a történelmi feljegyzések szerint.

Holtteste azért számít archeológiai szempontból is kuriózumnak, mivel magas kora ellenére kifejezetten jó állapotban van: bőre ép és rugalmas, haja megőrizte sötét színét.


Lady Dai | La momia mejor conservada del mundo.

A szerdán újranyitott tartományi múzeum egy raktárban őrizte a múmiát az intézmény renoválása idején. Tuan Hsziaoming, a múzeum kurátora szerint a testet folyamatos megfigyelés alatt tartották, nehogy bármilyen módon sérüljön.

A Taj hercegnő múmiájaként, vagy Múmia Úrhölgyként is emlegetett leletet mostanra egy állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító kamrába költöztették át, nagyjából ugyanolyan mélységbe, mint amilyenben annak idején felfedezték.

A múzeum kulturális relikviák megőrzéséért felelős részlegének vezetője, Liu Liang szerint a helyiség nyolcasnál nagyobb erősségű földrengésnek is képes ellenállni és 24 órás megfigyelés alatt áll.  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

Camel Rock: ókori, 2000 éves sziklafaragványokat fedeztek fel Szaúd-Arábiában – videó

Tovább olvasom →