Loading...
Itt van most:  Home  >  ÉLETMÓD  >  Állatvilág  >  Aktuális cikk

Újra veszélyeztetettnek nyilvánították a kanadai-amerikai határon élő grizzlyket

Szerző   /  2017-10-07  

Egy amerikai szövetségi bíró döntése szerint hibáztak az amerikai vadvédelmi szolgálat vezetői, amikor megváltoztatták a kanadai-amerikai határ mentén élő grizzlypopuláció védettségének szintjét.Dana Christensen helyt adva az Allience for The Wild Rockies természetvédő csoport keresetének, helyreállította a Cabinet-hegység és a Yaak folyó térségben kóborló grizzlyk védettségi státuszát, veszélyeztetettnek nevezve a kevesebb mint 50 egyeddel bíró csoportot.

Döntését azzal indokolta, hogy a vadvédelmi szolgálat megsértette a veszélyeztetett fajokról szóló amerikai törvényt, amikor rendelkezésében úgy foglalt állást, hogy a Cabinet-Yaak ökoszisztéma grizzlymedve-populációja a magasabb védettségi státusz megvonása ellenére talpra állhat és egyedszáma elérheti a százat.


Jasper National Park, Canadian Rocky Mountains, Grizzly Bear with Cubs

Az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat 2014-ben változtatta meg a populáció védettségének besorolását veszélyeztetettről fenyegetettre, arra hivatkozva, hogy már nincs kihalás szélén a csoport.

A bíró felhívta a figyelmet rá, maga a szolgálat ismerte el 2013-as jelentésében, hogy ezen populáció évi átlag 0,8 százalékkal csökken, az emberek által véletlenül vagy szándékosan megölt állatok száma 1999-2012 között megháromszorozódott a térségben 1982-1998-hoz viszonyítva. Egyben utasította a szolgálatot, hogy dolgozza át a medvék védettségi státuszáról szóló rendelkezését.

Természetvédők hatalmas sikernek könyvelték el a bíró döntését, mondván az állatok esélyt kaptak a fennmaradásra.

A Cabinet-Yaak grizzlymedve egyike a Washington és Wyoming államokban élő hat grizzlypopulációnak. Valamennyien veszélyeztetett kategóriába tartoznak, a Yellowstone Nemzeti Parkban és környékén élő grizzlyken kívül, amelyek védettségét júniusban vonta vissza a vadvédelmi szolgálat, mondván nincsenek többé veszélyben. Ezt a döntést is meg akarják támadni bíróságon természetvédők.


  • Hirdetés

Ez is érdekelheti...

A klimaxos nőknél több egészségi problémában segíthet a lépcsőzés

Tovább olvasom →